BiH
0

Četiri udruženja najavila blokadu graničnih prijelaza u ponedjeljak

FENA
Udruženja poljoprivrednika, nezaposlenih, malih i srednjih poduzetnika te autoprijevoznika u BiH najavili su da će u ponedjeljak 17. decembra organizovati proteste upozorenja, odnosno blokadu graničnih prijelaza zbog neusvajanja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da ova udruženja u ponedjeljak planiraju blokadu graničnih prijelaza u Vinjanima Donjim-Gorici, Doljanima, Izačiću, Orašju i Kamenskom u trajanju od četiri sata od 10 do 14 sati.

  • To će biti protest upozorenja, a ukoliko se vlasti nakon toga ogluše i do 23. decembra ne donesu izmjene zakona o carinskoj tarifi spremni smo tada organizovati blokadu svih graničnih prijelaza – kazao je Pejić.

On je dodao da su predstavnici vlasti obećavali da će prije stupanja na snagu Sporazuma o CEFTA-i donijeti izmjene zakona o carinskoj tarifi i na taj način pomoći poljoprivrednicima da jednostavnije i jeftinije dođu do repromaterijala i opreme u poljoprivrednoj proizvodnji.

-CEFTA je stupila na snagu, a do toga još nije došlo i želimo još jednom reći da se nastavlja neodgovorno ponašanje predstavnika vlasti – istakao je Pejić.