BiH
0

Četiri suđenja u Haškom tribunalu

FENA
Dragomir Milošević
Dragomir Milošević
U Haškom tribunalu ove sedmice bit će nastavljena četiri suđenja za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Od ponedjeljka do petka, 26. januara, bit će nastavljeno suđenje bivšim zvaničnicima Srbije, vojnim i policijskim generalima - Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću, optuženima za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

U sudnici će cijele sedmice biti i bivši oficiri Vojske RS, optuženi za zločine u Srebrenici jula 1995. godine - Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Radivoj Miletić, Milan Gvero, Vinko Pandurević i Milorad Trbić.

Od danas do četvrtka, 25. januara, bit će nastavljeno i suđenje bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa u Vojsci RS Dragomiru Miloševiću, optuženom za ubistva, teroriziranje i napade na civile putem snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva.

Također od ponedjeljka do četvrtka, 25. januara, bit će nastavljen proces i Jadranku Prliću i još petorici visokih funkcionera tzv. "Herceg Bosne".