Optužnica Tužilaštva BiH
0

Četiri osobe iz Istočnog Sarajeva krivotvorile novac

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Bojana Kujundžića, Milomira Todorovića, Jovana Cicovića i Milenka Ješića, koji se terete za krivično djelo krivotvorenja novca iz člana 205. Krivičnog zakona BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

  • Kujundžić Bojana zvanog „Voćko“, rođenog 20.06.1985. godine u Sarajevu, nastanjenog u opštini Pale, državljanina BiH,

-Todorović Milomira zvanog „Miko“, rođenog 08.02.1983. godine u Sarajevu, nastanjenog u opštini Pale, državljanina BiH,

  • Cicović Jovana zvanog „Joco“, rođenog 03.05.1983. godine u Sarajevu, nastanjenog u Palama, državljanina BiH i

-Ješić Milenka, rođenog 05.06.1988. godine u Sarajevu, nastanjenog u Istočnom Sarajevu, državljanina BiH.

U optužnici se navodi da su Bojan Kujundžić i Milomir Todorović u toku mjeseca novembra 2005. godine, zajedno sa još dvije maloljetne osobe, u jednoj porodičnoj kući na Palama, na računaru i skeneru izradili veći broj krivotvorenih novčanica u apoenima od 10 KM, 20 KM, 50 KM, 100 KM i 200 KM, a onda su jedan broj pomenutih novčanica štampali na Todorovićevom računaru u njegovoj kući.

Optuženi Jovan Cicović je 9. decembra 2005. godine na Palama, u jednoj trgovini stavio u opticaj jednu krivotvorenu novčanicu u apoenu od 10 KM, a Milenko Ješić je 8.decembra 2005. godine u jednoj pekari na Palama stavio u opticaj krivotvorenu novčanicu u apoenu od 10 KM, iako su obojica znali da su ove novčanice krivotvorene.

Kujundžić i Todorović su izradili lažan novac s ciljem da ga stave u opticaj kao pravi, a Cicović i Ješić lažni novac su stavili u opticaj kao pravi, čime su počinili krivično djelo krivotvorenja novca.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.