BiH
11

Četiri Kurda u Hrvatskoj uhapšena bez dokumenata, u BiH ušli bez problema

Piše: S. H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Četiri državljanina Turske, za koje se pretpostavlja da su Kurdi, uhapšeni su u Vrhovinama u Hrvatskoj jer nisu imali nikakvih dokumenata, a prema nezvaničnim podacima iz Granične policije BiH, u našu državu su ušli preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

MUP Republike Hrvatske je za Klix.ba potvrdio hapšenje četiri državljanina Turske koji su privedeni u nedjelju oko 18 sati u napuštenoj zgradi Željezničke stanice u Vrhovinama. Pretpostavlja se da je riječ o migrantima koji su u Hrvatsku ušli iz BiH na putu prema zapadnoj Evropi.

Jedan od uhapšenih je rođen 1982. godine, dvojica 1983. i jedan 1989. godine. Oni se trenutno nalaze na ispitivanju i provjeri identiteta koje sprovode pripadnici MUP-a Hrvatske.

Iz Granične policije BiH nezvanično je rečeno da su četiri osobe s turskim pasošima u BiH ušle preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Navedeno je da su u BiH ušli sa važećim dokumentima ali njihov izlazak iz BiH nije evidentiran. U Hrvatsku su najvjerovatnije ušli ilegalno.

U skladu sa Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o predaji i prihvatu osoba čiji je ulazak ili boravak nezakonit ove osobe će biti vraćene u BiH 3.11.2015. godine. Nakon prihvata navedenih osoba po Sporazumu o između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u predaji i prihvatu osoba čiji je boravak nezakonit, oni će biti predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine u daljnju nadležnost.