Kome će građani povjeriti glas
11

Četiri kandidata vode bitku za stolicu gradonačelnika Tuzle

Piše: D. Brkić
Zlatko Berbić
Zlatko Berbić
Četiri kandidata na predstojećim lokalnim izborima će voditi bitku za načelnika Općine Tuzla. Socijaldemokratska partija (SDP) ponovo je za načelnika kandidovala Jasmina Imamovića, iza koga je 11 godina rada u općinskoj administraciji.

Ukoliko pobijedi u oktobru, Imamović će biti prvi na listi po dužini mandata na funkciji načelnika. Prethodni rekord je držao Osman Vilović, koji je na čelu Tuzle bio od 1908. do 1922. godine, dakle 14 godina.

Prvi je kandidaturu za načelnika obznanio privatni poduzetnik Zlatko Berbić, vlasnik radija Kameleon i marketinških agencija te osnivač nekoliko nevladinih organizacija. Iza njega ne stoji nijedna politička opcija, a planira grad vratiti građanima.

Stranka demokratske akcije (SDA) je kandidirala dr. Adija Rifatbegovića, čiji su rođaci svojedobno bili na čelu Tuzle, dok je Savez za bolju budućnost (SBB) predložio Fikreta Selmana, trofejnog trenera i aktuelnog selektora karate reprezentacije BiH.

Nezavisna lista Tuzlanska alternativa nema svog kandidata za načelnika, a lista koju predvodi ugledni privrednik Mensur Alić pretendira na tri do pet mandata. Stranka za BiH također nema svog kandidata za načelnika, a nezvanično se spominje kako će ta stranka podržati kandidaturu Zlatka Berbića.