CCI u Tuzli
0

"Četiri godine prošle, a stanje je ostalo isto“

FENA
Tuzla
Tuzla
U Tuzli je danas održana pres-konferencija predstavnika Centara civilnih inicijativa (CCI). Novinarima je prezentiran izvješraj monitoringa rada Vlade i Skupštine ovog kantona u protekle četiri godine.

„Istina je da su Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona imali najdinamičniji rad od svih kantonalnih institucija vlasti, ali ono što je najbitnije, rezultati rada i učinak bili su takvi da je na kraju mandata nezaposlenih za 5.000 više nego 2006. godine, socijalno nezbrinutim je sve teže, bez zdravstvene zaštite je i dalje 50.000 građana, privatizacija i gazdovanje javnim preduzećima neefikasno, a ekonomski pokazatelji ukazuju da privreda radi u gubicima“, kazao je Muris Bulić, predjednik CCI Tuzla.

„Ni Vlada ni Skupština ni u jednoj godini mandata nisu uspjeli u potpunosti realizovati vlastite programe rada. Vlada je prosječno ispunjavala 73 posto planiranog, dok je Skupština imala još nižu efikasnost ispunjenja plana 62posto. Procent realizacije planiranih zakona je bila još niža i za Vladu je iznosio 36 posto, a za Skupštinu 33 posto. U Skupštini je donesen 61 zakon, a podataka da je polovina od njih neplanirano, govori da Vlada i Skupština nisu kvalitetno planirale najvažniji dio svog posla.

Vlada je u svom sastavu imala ministarstvo za rad i socijalnu politiku koje je od planiranog u četvorogodišnjem mandatu uspjelo uraditi tek 50 posto. Ni pojedini poslanici nisu se pretrgli u svom doprinosu i „radu” u Skupštini. Ni poslije četiri godine mandata poslanici Hasan Delić (SBiH), Šefik Begić (SDA) i Kazfer Bečić (SDA) nisu koristili skupštinsku govornicu“, navodi se u izvještaju.