BiH
1.4k

Četiri bronzane medalje za mlade bh. matematičare na olimpijadi u Hong Kongu

Piše: Er. M.
Mladi matematičari iz BiH
Mladi matematičari iz BiH
Četiri člana mladog matematičarskog tima Bosne i Hercegovine uspjela su osvojiti bronzane medalje na najprestižnijem takmičenju mladih matematičara koje je ove godine održano u Hong Kongu. Zajedno s njima dva matematičara iz naše zemlje odlikovana su počasnom pohvalom.

Zahvaljujući mladim genijalcima Bosna i Hercegovine zabilježila je izvanredne rezultate na 57. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO 2016.).

Riječ je o najvećem i najprestižnijem takmičenju mladih matematičara u svijetu na kojem svaka država ima pravo na šest takmičara koji se biraju na državnim takmičenjima. Kako nam je objasnio vođa bh. tima Sead Delalić uz ekipu je obavezno slanje dva lidera, od kojih jedan prati takmičare, dok drugi učestvuje u izboru zadataka.

Našu državu predstavljaju mladi matematičari Zlatko Salko Lagumdžija, Neira Kurtović, Adisa Bolić, Tijana Babić, Emin Mrkonja, Amar Kurić, a uz Seada Delalića vođa tima je i Jelena Radović.

Delalić nam je kazao kako je na takmičenje ove godine registrovano 117 država, te je učestvovalo 602 najboljih mladih matematičara svijeta.

"Učesnici rade šest zadataka, dva dana po tri zadatka i svaki dan imaju 4 sata i 30 minuta za izradu zadataka. Bosna i Hercegovina učestvuje od 1993. godine i ovo je 24. učešće. Do sada smo osvojili šest srebrenih, 33 bronzane medalje i 46 počasnih pohvala (četvrta nagrada koja se dodjeljuje na takmičenju)", kazao je Delalić.

Bosna i Hercegovina je ove godine ostvarila najbolji uspjeh po broju nagrada u historiji učešća. Naša zemlja osvojila je četiri nove bronzane medalje i dvije počasne pohvale. Počasne pohvale osvojili su Emin Mrkonja i Amar Kurić.

"Napominjem da je Amaru nedostajao samo jedan bod za bronzanu medalju, dok su Eminu nedostajala dva boda. Maksimalan broj bodova je 42, pa je jasno koliko je njihov uspjeh veliki. Ostali takmičari, Zlatko Salko, Adisa, Neira i Tijana su osvojili bronzane medalje. Ostvaren je i najveći broj bodova u historiji učešća, te možemo reći da napredujemo dobrim koracima prema još većim uspjesima", rekao je Delalić.

Kako ističe za sve ove rezultate treba se zahvaliti mladim takmičarima i njihovim predavačima koji ulažu veliki trud da bi predstavili Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu. Dodaje da je u narednoj godini planirano otvaranje škole matematike za učenike osnovnih i srednjih škola od strane Udruženja matematičara Kantona Sarajevo, te da bi ova škola trebala podići kvalitet znanja na još veći nivo.

"Nadamo se dobrom odzivu učenika, jer je ovo svakako projekat kojeg treba podržati. Učenici imaju priliku da prošire svoja znanja iz nauke, steknu nova iskustva i prijatelje, te se bolje pripreme za upis na fakultet i u srednje škole. Zahvaljujući ovim takmičenjima otvaraju se i mogućnosti upoznavanja najvećih mladih umova svijeta, kao i mogućnost upisa najboljih univerziteta u svijetu, tako da će Neira od iduće godine studirati na Oxfordu, a Zlatko Salko odlučio je upisati prestižni univerzitet Brown u SAD. Međutim, on će imati još jednu godinu priliku da predstavlja Bosnu i Hercegovinu, kao i ostali takmičari osim Neire", ispričao nam je Delalić.

On je iskoristio ovu priliku i zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji odlaska u Hong Kong.

"Tu prvenstveno mislim na ljude iz Udruženja matematičara KS, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, kao i Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Pedagoškom zavodu RS i opštinama Bosanski Petrovac, Stari Grad, Vogošća. Hvala i kompaniji Symphony. Također, zahvaljujemo se i Međunarodnom aerodromu u Sarajevu koji je sponzorisao dio priprema učenika za Olimpijadu", rekao je Delalić.

Na pitanje šta bi poručio mladim generacijama u BiH odgovorio je: "Radite ono što volite i trudite se da budete najbolji u tome. Ako je to nešto matematika ili nauka, time bolje".