BiH
3

Čestitka kardinala Puljića: Neka uskrsnu sloga i mir, i neka zavlada ljubav

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je povodom katoličkog blagdana Uskrsa uputio uskrsnu čestitku svim katolicima, redovnicima i redovnicama, s obzirom na to da ove godine kršćani zajedno slave ovaj blagdan i pravoslavnim vjernicima čestitao je Vaskrs, a židovskom narodu čestitao blagdan Pashu.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Puljić je podsjetio da utjelovljenjem po Duhu svetom, Isus Krist je ušao u povijest čovječanstva, rađajući se u krilu djevice Marije. Time je obilježio i osmislio hod čovjeka prema vječnosti.

Prenoseći riječi pape Franje koji često kaže 'Isus je s nama u hodu', Puljić ističe da "dok živimo mi se ostvarujemo kao putujuća Crkva usmjerena prema vječnosti“, te da je Sv. Luka, evanđelist, nadahnut Duhom Božjim, ostavio pisano svjedočanstvo o hodu dvojice učenika u Emaus (usp. Lk 24,13-35), a "tu čitamo da su učenici nastojali pobjeći od krute stvarnosti koju su doživjeli kada je Isus razapet i umro. Istodobno, zbunjivalo ih je i govorkanje u gradu da je uskrsnuo i da ga više nema u grobu. Dok su s tim tegobnim mislima hodili i razgovarali nisu prepoznali Isusa koji im se približio“.

"I mi u ovom životnom hodu prebiremo stvarnost koju smo živjeli i proživjeli. Zavladalo je jedno beznađe i kukanje kako 'nema nama ovdje života'. Zar ne primjećujemo da nam s različitih strana govore: 'Nema vama tu života!'? Mnogi (po)vjeruju u te riječi i bježe, a mnogi se tako obeshrabruju", kazao je Puljić.

Slaveći ovaj uskrs, dodao je, valja nam opet prepoznati Isusa na našem putu, valja nam izgrađivati povjerenje u njega, ne dati se zavesti i zavaravati pričama onih kojima su samo ovozemaljske lagodnosti jedini životni cilj. Uskrs nam obasjava ovaj zemaljski hod nadom u vječni život, osmišljava naš križ, našu patnju nadom Božje ljubavi koja se očituje u tom njegovu hodu s nama.

"Zato želim u prvom redu vama, svećenici, kojima su povjerene ove duše, da vam gori srce od njegove blizine te tim žarom ne bježite od krute stvarnosti nego se radosno vratite svome stadu i donesete onu poruku da ste "vidjeli Gospodina" i "prepoznali u lomljenju kruha", da ste ga vidjeli očima vjere. Zato nadu naviještate i svjedočite", ističe Puljić.

Redovnicima i redovnicama je poželio da njihovo opredjeljenje u slijeđenju Isusa izbliza, bude "divno svjedočanstvo i jamstvo da je on s nama u našem životnom hodu. Neka vjernici u vašem opredjeljenju prepoznaju Isusovu prisutnost, njegovo tumačenje i dožive radost, božanskom ljubavlju potaknutoga, plamtećega srca“.

Vjernicima, „koji sve više olako (po)vjerujete lažnim prorocima“, poželio je da im Uskrs otvori oči i prepoznaju Isusa na njihovom životnom hodu, „želim da povjerujete Isusu čija je riječ život, vatra ljubavi, svjetlo i radost. Iz te Isusove prisutnosti neka se vaš hod ohrabri te se oduševljenije, s nadom, suočavate sa svim životnim križevima. Neka nas tako krijepi njegova prisutnost da nas ne preplaše nikakve ovozemaljske stvarnosti“.

"Ovim svijetom ne upravlja ni Evropska unija, ni SAD ni Rusija niti ikoja ovozemaljska sila. Bog je onaj koji upravlja ovim svijetom i našim životom", naglasio je Puljić.

Prvi dar uskrslog Gospodina preplašenim učenicima, dodao je Puljić, bio je uokviren riječima 'Mir vama', "a taj mir uskrslog Krista želim vašim dušama i vašim obiteljima. Taj mir želim našem narodu u ovoj napaćenoj zemlji koju razapinju nepravda i sebični interesi: da u njoj živimo u jednakopravnosti s drugima i drugačijima“.

"Taj Kristov mir želim cijelom svijetu. Vidimo kako sebični interesi manipuliraju s malim ljudima u korist velikih interesa. Oni nisu opće dobro, nego proizvode tolike nepravde, krvoprolića, izbjegličke kolon", naglasio je.

Puljić je dodao da posebni dar uskrslog Krista jest oproštenje grijeha, te je poželio da svatko osobno doživi oslobođenje svih grijeha, te u mirnoj savjesti sijemo radost zajedničkog života čuvajući dostojanstvo čovjeka.

"U tom duhu želim sretan i blagoslovljen Uskrs! Neka uskrsne radosna vjera u vašim dušama, neka uskrsne sloga i mir među ljudima, neka zavlada ljubav koja zrači svjetlom uskrsnog jutra. Marija Majka, neka vas prati u tom hodu kroz svagdašnjicu s Isusom i s našim bližnjim s kojim smo suputnici na ovom svijetu", kazao je u svojoj uskrsnoj čestitki kardinal Puljić.

Sretan Uskrs poželio je u prvom redu katolicima, za koje je, kako je kazao, postavljen biti pastirom, čestitao je i pravoslavnim vjernicima koji isti dan slave Vasrks, "ali želim i sretnu Pashu jevrejskom židovskom narodu koji ovih dana slavi Pashu“.

"Uz želju da vam bude sretan Uskrs, sve vas srdačno pozdravljam i na sve zazivam obilje Božjeg blagoslova", kazao je u svojoj uskrsnoj čestitki vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.