BiH
47

Čestit Božić želi vam redakcija portala Klix.ba

Piše: M. N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Katolici u BiH i širom svijeta danas obilježavaju blagdan Božić kojim se slavi rođenje Isusa Krista, spasitelja koji je, žrtvujući sebe i preuzimajući na sebe grijehe, spasio čovječanstvo.

Prema Bibliji, Isus Krist je rođen 25. decembra u Betlehemu, kao obećani Mesija koji se rodio i postao čovjek da iskupi ljude od grijeha, pokaže im svoju ljubav i milosrđe. Rodila ga je bezgrešnim začećem Djevica Marija. Rođen je u štali, okružen životinjama i zbog toga su u jaslama koje se prave uoči Božića uvijek postavljene i životinje. Josip je bio Isusov ovozemaljski zamjenski otac koji ga je odgojio.

Anđeli su pastirima dojavili vijest o Isusovu rođenju te su prvi vidjeli dijete. Poslije je zvijezda repatica dovela sveta tri kralja do Isusa.

Božić je porodični blagdan koji simbolizuje zajedništvo, ljubav, mir i dobročinstvo. Ovom blagdanu se posebno raduju najmlađi jer Djed Mraz, negdje Djed Božićnjak ili Mali Isus, donese poklone pod jelku koje ujutro prije Božićnog doručka otvaraju. Odrasli i djeca oblače najsvečaniju odjeću i odlaze u crkvu na mise.

Na Božić se služe tri božićne mise, prva je noć uoči Božića ponoćka, potom zornica koja slavi dolazak Krista, a na sam dan Božića glavna pučka misa.

Porodice i prijatelji se okupljaju na ovaj dan za bogatom trpezom, gdje se serviraju tradicionalna jela i nekoliko vrsta kolača. Posebno su karakteristični suhi kolači koji se prave danima unaprijed. Kuća je posebno okićena i cijeli dan se dočekuju gosti.

O Isusu Kristu

Odrastao je u jevrejskoj porodici u Nazaretu, pa se u evanđeljima naziva Isusom iz Nazareta ili Isusom Nazarećaninom. Radio je kao tesar sa svojim ocem Josipom. Nakon krštenja u rijeci Jordanu i kušnje u pustinji, počinje njegovo javno djelovanje u Galileji, Judeji i Jeruzalemu. Povremeno je zalazio i u paganske krajeve. Prenosio je svoje znanje i vjeru svim ljudima, te ih cjelivao, a postoje brojni zapisi u kojim se tvrdi da je Isus imao i iscjeliteljske moći.

Posljednje dane prije muke i smrti Isus je proveo u Jeruzalemu. Na Posljednjoj večeri ustanovio je Euharistiju i svećenički red. Jeo je s apostolima vazmeno janje, a kasnije im je oprao noge. Prorekao je da će ga jedan od apostola izdati. Uzeo je u ruke hljeb, blagoslovio ga i rekao: "Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo (Mt 26, 26)". Zatim je uzeo kalež s vinom, blagoslovio ga i rekao: "Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha (Mt 26, 28)". Zbog toga se u ckrvi pije vino i jede kruh koji su simbolika vezana za tu noć.

Svim našim čitateljima koji slave ovaj veliki Blagdan, redakcija portala Klix.ba želi čestit Božić, uz želju da ga provedete okruženi porodicom i ljubavlju vama dragih ljudi.