BiH
0

Češka smanjila ulaganja u BiH zbog ekonomske krize i političke nestabilnosti

FENA
Zgrada Češke ambasade u BiH
Zgrada Češke ambasade u BiH
Ekonomski savjetnik u Ambasadi Češke Republike u BiH Vladimir Randaček kazao je da je posljednjih godina, nažalost, došlo do smanjenja ulaganja iz Češke Republike u BiH

On je u izjavi za Agenciju FENA kazao da je Ambasada Češke u BiH vrlo intenzivno povezana sa svim privrednicima iz Češke koji su zainteresirani za saradnju s bosanskohercegovačkim partnerima, ali da su razlozi za smanjenje ulaganja, uz ekonomsku krizu, "dugogodišnja politička nestabilnost u zemjli, netransparentan ambijent, komplikovane i opširne tenderske procedure", što je povezano s finansijskim rizicima.

Na kraju 2010. , kako ističe, investicije iz Češke u BiH iznosile su osam miliona KM, a razlog je, osim krize, završetak i nekih investicionih projekata. Osim smanjenja investicija evidentno je i smanjenje vanjskotrgovinske razmjene Češke i BiH.

"Tu je problem i neizjednačenost razmjene, zato što češki izvoz prelazi izvoz BiH oko 3,2 puta, a u 2012. u odnosu na 2011. je došlo do smanjenja razmjene za oko 12 posto", kazao je Randaček.

Do sada je u više navrata ocijenjeno da postoji potencijal za poboljšanje ekonomske saradnje dviju zemalja i da treba osnažiti vanjskotrgovinsku razmjenu. To je konstatovano i na Poslovnom forumu BiH - Republika Češka u dembru 2012. godine, kada je na ovaj skup došlo 50 predstavnika čeških firmi iz različitih oblasti.

Međutim, treba podsjetiti da su češke donacije u BiH nezanemarljive. Republika Češka i vlada te zemlje,između ostalog, putem donacija, podržali su posebno preduzeće GRAS, KCUS, rad Međunarodne komisije za nestale osobe – ICMP, razvoj poljoprivrede u ruralnim područjima, mnoge projekte iz oblasti kulture, projeke čišćenja zaostalih neeksplodiranih sredstava iz proteklog rata, te u provedbi sistema sigurnosti hrane usklađenih sa zahtjevima EU.