BiH
0

Češka Republika želi pomoći BiH na njenom putu ka EU

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Češke Republike Mirek Topolanek primio je jučer u Pragu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u ostavci Nikolu Špirića s kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje dvije države, posebno na ekonomskom planu. Tokom susreta Topolanek je naglasio da će njegova država uložiti maksimalne napore kako bi BiH pomogla da se približi Evropskoj uniji.

Jučerašnji sastanak između Topolaneka i Špirića protekao je u znaku razgovora o Evropskoj uniji i naporima BiH da se približi članstvu. Predsjednik Vlade Češke Republike, Mirek Topolanek istaknuo je da je prioritet češke diplomatije integracija zemalja zapadnog Balkana u evropske tokove.

"Situacija na Balkanu neće biti stabilna sve dok Bosna i Hercegovina ne bude integrisana u evropske tokove“, objasnio je Topolanek i dodao da Prag podržava saradnju između BiH i NATO-a, prenosi Prague Daily Monitor.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci, Nikola Špirić, u Pragu je izrazio svoju zabrinutost u vezi sa političkom krizom u BiH, ali je naglasio da je optimista.

Sagovornici su se složili da je potrebno raditi na formiranju zajedničkih kompanija koje bi poslovale na trećem tržištu a pozdravljeno je i potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Češke i BiH.