BiH
8

Češka pomaže razvoj vaskularne hirurgije u BiH

FENA
Damir Aganović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Aganović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpisivanjem protokola na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) danas je zvanično završen projekt razvojne suradnje između Republike Češke i BiH u oblasti vaskularne hirurgije, što doprinosi kvalitetu usluga u toj medicinskoj ustanovi i većem broju operativnih zahvata.

Projekt pod nazivom "Razvoj kapaciteta u oblasti vaskularne hirurgije u izabranim zdravstvenim ustanovama u BiH" obuhvatio je nabavku medicinske opreme, instrumenata i vaskularnih implantata te obuku medicinskog osoblja (doktora i medicinskih sestara) u oblasti modernih vaskularnih i endovaskularnih tehnika.

Generalni direktor KCUS-a Damir Aganović kazao je da se radi o završetku projekta za ovu godinu, a ukupna vrijednost projekta za KCUS je 172.450 eura. Izrazio je nadu da će biti nastavljena suradnja s Republikom Češkom.

"Osnovna želja nam je da radimo na osavremenjavanju i kompletiranju opreme i najsuvremenije tehnologije, a radi pružanja sveobuhvatne hirurške terapije, medicinske njege i cjelokupnog razvoja vaskularne hirurgije kao discipline i struke", kazao je.

Direktor Češke razvojne agencije Michal Kaplan na toj funkciji je odnedavno, a BiH je druga država, iz prioriteta za Češku, koju je posjetio. Istaknuo je značaj ove donacije za razvoj ovdašnjeg zdravstva, posebno njegov edukativni dio.

Za decembar najavio je dolazak eksperata Češke razvojne agencije, zajedno s ekspertima bolnica, radi procjene mogućnosti nastavka suradnje u narednoj godini.

Ambasador Republike Češke u BiH Tomáš Szunyog kazao je da je taj projekt, osim za Sarajevo, bitan i za druge bolnice u BiH. Provođen je pet godina u prvoj te dvije godine u drugoj fazi.

"U prvoj fazi smo surađivali s kliničkim centrima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, a u drugoj u Banjoj Luci i Sarajevu", kazao je.

Ponovio je da će Češka razvojna agencija biti prisutna u BiH do 2017. te da ima još prostora za neke nove projekte. Postoje, kaže ambasador, prioriteti u kojima su angažirani, a zdravstvo je jedan od njih.

"Vidjet ćemo kako će u decembru procijeniti češki stručnjaci, kako nastaviti. Češka možda nije po obimu sredstava najveći donator u BiH, ali je aktivan i nadamo se da svima pruža efikasnu podršku", kazao je.

Značaj donacije KCUS-u istaknuo je danas i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez koji je kazao da je ta medicinska ustanova, zahvaljujući prvenstveno zasluzi Češke, postala vodeća institucija u oblasti vaskularne hirugije u BiH.

"Zahvaljujući ljekarima u Češkoj koji su educirali mlade ljekare iz BiH, imajući u vidu tradiciju Češke u vaskularnoj hirurgiji, sad imamo taj segment na evropskom nivou", kazao je Čerkez.

BiH je jedna od prioritetnih zemalja za razvojnu suradnju Republike Češke. Putem projekata, koje finansira Češka razvojna agencija, Republika Češka ulaže u šest prioritetnih sektora (zdravstvo, poljoprivreda, vodosnabdijevanje i sanitacija, javna uprava i građansko društvo, zaštita okoliša, proizvodnja i snabdijevanje energijom) oko 2,5 miliona eura godišnje.