BiH
0

Češka će u BiH investirati više od 10 miliona eura

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se s ambasadorom Češke Republike u BiH Tomášom Szunyogom.

Szunyog je Alkalaju uručio tekst Programa razvojne saradnje Češke Republike i BiH za period 2011. - 2017.

Ukupan iznos sredstava koji Češka Republika kroz navedeni program, a putem Češke razvojne agencije, planira investirati u BiH kroz razne razvojne projekte samo za period 2010. - 2014. iznosi više od 10 miliona eura.

Prioritet će biti ekonomski i socijalni projekti te projekti iz oblasti poljoprivrede i ekologije.

Alkalaj je zahvalio Vladi Češke Republike za usvajanje Programa razvojne saradnje, ističući da se radi o veoma važnom dokumentu koji je pokazatelj dobrih odnosa BiH i Češke Republike.

Szunyog je izrazio zadovoljstvo zbog usvajanja Programa i izrazio uvjerenje da će iz BiH biti predloženi kvalitetni projekti.

Istakao je podršku Češke Republike evroatlantskim integracijama BiH, kao i cijelog regiona, te spremnost za razmjenu iskustava stečenih na putu ka EU i NATO-u.

Tokom sastanka razgovarano je o aktivnostima koje BiH poduzima na planu ispunjavanja postavljenih uvjeta neophodnih za nastavak napredovanja ka evroatlantskim integracija, a naročito o implementaciji presude u slučaj Sejdić - Finci kao i o suradnji u regionu i aktivnostima Višegradske grupe kojom Češka Republika trenutno predsjedava, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.