BiH
13

Češka BiH i Srbiji pomaže sa 182.000 eura

Klix.ba
U znak solidarnosti, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke donijelo je odluku o pružanju humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini i Srbiji kao najviše pogođenim državama regiona. Za ovu namjenu je Republika Češka za obje zemlje izdvojila sredstva u ukupnom iznosu od 5 miliona čeških kruna (182.000 eura).

"Republika Češka ima vlastita mučna iskustva sa posljedicama poplava, koje su zemlju zadesile 1997. i 2002. godine. Ambasada Republike Češke izražava saučešće porodicama žrtava i svima koji su zbog ove katastrofe morali napustiti svoje domove", navodi se u saopćenju Ambasade Češke u BiH.

Donirana sredstva će biti iskorištena za nabavku humanitarne pomoći i obnovu oštećene infrastrukture.

"Republika Češka je već Bosni i Hercegovini zvanično ponudila više od 1.100 humanitarnih paketa koji sadrže osnovna materijalna sredstva kao što su setovi za pripremu toplog obroka i pitke vode, medicinska sredstva i sredstva za ličnu higijenu i za štitu. Ako bude ponuda prihvaćena, paketi mogu biti dostavljeni tokom nekoliko sati. Pored zvanične humanitarne pomoći je trenutno u Češkoj u toku i sakupljanje pomoći za Bosnu i Hercegovinu od strane nevladinih organizacija i gra đana", istakli su iz ove prijateljske zemlje.