BiH
0

CeSID: Preliminarno novi ustav Srbije potvrđen

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prvi rezultati CeSID-ovog praćenja referenduma pokazuju da je za prijedlog srbijanskoga novog ustava glasalo 51,6 posto ukupnog broja birača.

Izlaznost je bila 53,5 posto, pokazuju prvi rezultati CeSID-a s uzorka od 600 biračkih mjesta, a oni ne očekuju odstupanje veće od jedan posto, prenio je B-92.

Prema tim podacima, glasao je tri miliona i 552.721 birač, a "da" je zaokružilo tri miliona 427.905 birača. To je 108.000 više od neophodnog minimuma. Oni navode da je od 17 do 19 sati po satu glasalo više od četiri posto građana.

Sekretar Skupštine Srbije i Republičke izborne komisije Marko Danilović izjavio je popodne da će biračka mjesta biti otvorena sve dok se u njima ili neposredno ispred budu nalazili birači, iako se biračka mjesta zatvaraju u 20 sati.

Prema podacima Republičke izborne komisije, do 18 sati glasalo je 47,03 posto, u centralnoj Srbiji 47,42, u Vojvodini 38 posto, a u Beogradu 46,67.

CeSID navodi da je najmanji odziv bio u Vojvodini - 43,6 posto, u Beogradu 50,6, u centralnoj Srbiji 52,1, a na Kosovu 81,6.

Centar za slobodne izbore i demokratiju naveo je da su od njihovog uzorka biračkih mjesta na osam mjesta uočene ozbiljne nepravilnosti - nekim građanima dozvoljeno je da glasaju bez lične karte ili za više osoba, a nekim porodicama da zajedno glasaju iza paravana.

Prema njihovim podacima bilo je nekoliko desetaka nepravilnosti, ali ih je manje zabilježeno nakon 17 sati nego između 14 i 17 sati. Marko Blagojević iz CESID-a rekao je prethodno da su se članovi biračkih odbora "unervozili", napominjući da glasanje mora stopostotno odražavati volju građana.

On je dodao da nije riječ o velikom broju biračkih mjesta, ali da su u pitanju veoma ozbiljne povrede biračke procedure. CeSID je, kako je Blagojević dodao, na ove nepravilnosti upozorio Republičku izbornu komisiju.

Centar za slobodne izbore i demokratiju je saopćio da je prvog dana izlaznost bila oko 17,5 posto upisanih birača, odnosno oko milion i 163.000 građana. Prema podacima Republičke izborne komisije izlaznost je bila je nešto veća, 17,81 posto.

Birači u Srbiji su na samo jedan sat prije zatvaranja biračkih mjesta namaknuli neophodnih 50 posto izlaznosti kako bi referendum o novom ustavu formalno bio uspješan, javila je američka novinska agencija AP.