USAID
0

Certifikati za sedamnaest somelijera

FENA
Direktor Misije USAID-a u BiH Allan Reed danas će na ceremoniji u Međugorju dodijeliti 17 certifikata učesnicima koji su uspješno završili somelijerski kurs.

Vlada SAD-a putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska agencija za međunarodni razvoj (Sida) podržali su organiziranje kursa u regionu Hercegovine. Somelijerski kurs sufinansirali su: USAID-Sida projekt FIRMA, Ministarstvo turizma i okoliša FBiH te Regionalna razvojna agencija FBiH.

Dvadeset mladih profesionalaca pohađalo je kurs na kojem su podučavani o najbitnijim vještinama služenja vina dok će 17 polaznika koji su prošli finalni ispit dobiti certifikate.

Certificirani somelijeri bit će uposleni u vodećim hercegovačkim hotelima i restoranima, a svojim radom podići će ukupni nivo usluga tih objekata. Unaprijedit će kvalitet usluga i osigurati da turisti osjete gostoprimstvo po kojem su Bosanci i Hercegovci poznati.

Ceremoniji će prisustvovati i nekoliko predstavnika vinskih podruma koji su dio Hercegovačke vinske rute, a koji su poslali svoje konobare na ovaj kurs.

Program pomoći razvoja preduzeća u drvnoj industriji, turizmu i lakoj prerađivačkoj industriji FIRMA je petogodišnji projekt vrijedan 21 milion dolara.

Aktivnosti projekta koje su podržali lokalni partneri projekta značajni su za povećanje izvoza putem direktnih poslovnih veza, unapređenje utrživosti putem unapređenja dizajna te povećanje održivosti kroz saradnju sa lokalnim partnerima u implementaciji.

Do danas je Vlada SAD-a prvenstveno putem USAID-a obezbijedila više od milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog američko-švedskog projekta je podrška ekonomskom razvoju i većem zapošljavanju u ova tri sektora koja zajedno čine oko jednu četvrtinu bruto državnog proizvoda (BDP) te preko jedne trećine njegovog izvoza, saopćeno je iz USAID-a.