BiH
1

Certifikati za polaznike trećeg tečaja iz neonatalne reanimacije

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Grupa od 55 zdravstvenih djelatnika s područja FBiH dobila je u petak certifikate o završenom kursu iz neonatalne reanimacije koji je održan u Sarajevu.

Radi se o dvodnevnom, trećem, kursu koji organizira Udruženje neonatologa i intenzivista FBiH i Pedijatrijska klinika KCUS-a.

Predsjednica Udruženja prof. dr. Suada Heljić kaže da se radi o vrlo važnom kursu koji se izvodi po programu Američke akademije za pedijatriju i Američkog udruženja kardiologa.

Kurs obuhvata teorijski i praktični dio koji su ravnomjerno zastupljeni, a prema mišljenju stručnjaka trebalo bi da ga završe svi oni koji rade s novorođenčadima ili su na neki način u kontaktu sa njima.

Iskustva pokazuju da relativno veliki broj novorođenčadi, odmah po rođenju, treba pomoć stručnjaka da bi normalno prodisali.

"Sam postupak oživljavanja je veoma važan zato što od toga ovisi ne samo neposredni ishod odnosno hoće li novorođenče preživjeti ili neće, nego ima i dugoročni značaj u smislu eventualnih posljedica koje dijete može imati ukoliko ti postupci nisu urađeni na pravi način", kazala je dr. Heljić.

Naredni kurs bit će održan po šestom izdanju programa Američke akademije za pedijatriju i Američkog udruženja kardiologa. Prijevod tog dokumenta je u toku te se naredni kurs može očekivati krajem godine.