Tradicionalno bajramsko čestitanje
1

Cerića posjetili Merlin, hafiz Bugari, političari i brojna djeca

Klix.ba
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
Mustafa ef. Cerić i Ismet ef. Spahić s djecom (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Nakon Bajram-namaza i hutbe, te bajramskog doručka, u rezidenciji reis-ul-uleme Mustafe ef. Cerića u Rijasetu u Sarajevu upriličeno je tradicionalno čestitanje Bajrama.

Za razliku od ranijih godina, čini se da je ove godine sve bilo nešto skromnije, pa tako nije bilo ni mnogo visokih stranačkih dužnosnika, "političkih zvijezda" koji su ranijih godina bili redovni. Među prvima reisu Ceriću Bajram su došli čestitati Gradimir Gojer i Amer Jerlagić, pojavio se tu Sejfudin Tokić, zaboravljeni Nedžad Branković i Edhem Bičakčić, potom Fehim Škaljić, pa Amir Zukić, Ejup Ganić...

Kod reisa na čestitanje zajedno su došli muzičar Dino Merlin i hafiz Sulejman ef. Bugari, a poznati sarajevski zanatlija Nasir Jabučar došao je odjeven u tradicionalnu nošnju. Ovog ramazanskog Bajrama koji je aktuelnom reisu posljednji u tom svojstvu, u reisovom kabinetu bilo je mnoštvo djece koju je Cerić darivao bombonama i "bajram bankom", a darivali su ih i njegovi gosti.

Među reisovim gostima u jednom momentu slučajno se našlo i dvoje zbunjenih turista koji su ušli da razgledaju Carevu džamiju i vide gdje idu svi ljudi, ušli u rezidenciju, a Cerić ih je primio, pozdravio se s njima i zahvalio im na posjeti gradu.