Telegram mitropolitu Nikolaju
0

Cerić uputio saučešće povodom smrti patrijarha Pavla

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Povodom smrti patrijarha Srpske Pravoslavne crkve, Pavla, reisu-l-ulema Mustafa Cerić uputio je telegram saučešća mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju.

-Vaša eminencijo, molim Vas da primite izraze saučešća te da prenesete sinodu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu naše komšijsko suosjećanje sa pravoslavnim sveštenstvom i svim pravoslavnim vjernicima kako u Bosni i Hercegovini tako i u Srbiji i širom svijeta. Patrijarh Pavle je uživao ugled među pravoslavnim vjernicima i zagovarao je međuvjerski dijalog pa se nadamo da će Srpska pravoslavna crkva nastaviti tu tradiciju patrijarha Pavla za dobrobit svih ljudi dobre volje koji dijele zajedničku povijest i zajedničku nadu za bolju budućnost na ovim našim prostorima - kaže se u telegramu reisu-l-uleme Cerića.

U telegramu se također dodaje da Islamska zajednica u BiH, u čijem sastavu je i Islamska zajednica u Srbiji, ostaje otvorena za prijateljsku saradnju te za konstruktivan međuvjerski dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom kako u Bosni i Hercegovini tako i u Srbiji i njenim budućim patrijarhom, za dijalog koji će voditi bh. narode putem istine, pravde, mira i pomirenja.