BiH
0

Cerić uputio pismo Lajčaku i Gregorijanu

FENA
Zbog napada na organe i institucije Islamske zajednice u bh. entitetu Republika Srpska, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uputo pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslavu Lajčaku i višem zamjeniku visokog predstavnika Rafi Gregorijanu.

"U posljednje vrijeme protiv vrijednosti Islamske zajednice u RS-u vrši se nezapamćena medijska hajka čija kulminacija su napadi na muftiju banjalučkog Edhema Čamdžića, koji predstavlja svjetionik u borbi za povratak i oporavak povratnika. Muftija Edhem Čamdžić nije ničim zaslužio da ga mediji i RS danonoćno sotonoziraju i na taj način ugrožavaju njegovu i bezbijednost svih muslimana, povratnika u RS zato što svojim povratkom onemogućuju dovršetak etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini", piše reis Cerić.

Kao vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema IZ u BiH zatražio je u pismu Lajčaku i Gregorian da iskoriste svoje ovlasti i osiguraju preko međunarodnih institucija za mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini "bezbjednost rada institucija i organa Islamske zajednice, posebno muftije banjalučkog Edhema Čamdžića, a time i bezbjednost muslimana u RS-u".

-Želim da Vas obavijestim da se Islamska zajednica u RS-u osjeća nezaštićenom od domaćih institucija vlasti u RS-u zbog islamofobije koja se širi u tamošnjim medijima, kaže se u pismu reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, prenosi MINA.