BiH
19

Cerić uputio apel islamskim zemljama, EU i SAD-u za pomoć građanima BiH

Klix.ba
Mustafa ef. Cerić
Mustafa ef. Cerić
Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa i raniji reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić uputio je sinoć institucijama Evropske unije, Organizacije islamske saradnje (OIC) i Sjedinjenim Američkim Državama javni apel za pomoć stanovništvu u poplavama pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini.

"U posljednja tri dana, usljed obilnih padavina, veliki dio Bosne i Hercegovine pogođen je poplavama koje su ozbiljno ugrozile živote i imovinu na desetine hiljada ljudi. Putne komunikacije u više regija i gradova su presječene i ta područja su potpuno odvojena i odsječena od ostalog dijela države. Na hiljade stambenih i privrednih objekata je poplavljeno ili iseljeno. Izražavajući duboko žaljenje zbog velikih šteta i suosjećanje sa svim ljudima koji preživljavaju veoma teške trenutke, apeliram na sve građane Bosne i Hercegovine i međunarodnu zajednicu, posebno institucije Evropske unije, Organizacije islamske saradnje i Sjedinjene Američke Države da iskažu punu solidarnost sa građanima koji su pogođeni velikim poplavama", navodi se u Cerićevom apelu.

Cerić traži da se građanima u područjima pogođenim poplavama osiguraju resursi neophodni za "spas ljudskih života".

"Prvenstveno helikoptere za evakuaciju stanovništva, te ostala neophodna meterijalna i tehnička sredstava, kao i pomoć u hrani i sanitarnim sredstvima. Slike koje dolaze iz poplavljenih područja zahtjevaju hitnu i neodložnu akciju kako bi se spasili mnogi ugroženi ljudski životi. Narod Bosne i Hercegovine, vjerujući u snagu ljudske solidarnosti i plemenitosti, u ovim teškim trenucima polaže nadu da će brzom i djelotvornom zajedničkom akcijom evropskih institucija, američke Vlade i potencijalima Organizacije islamske saradnje prebroditi opasnosti kojima je izložen i na taj način se spasiti mnogi ljudski život"i, kaže se u javnom apelu predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa.