Svečanost u Begovoj džamiji
0

Cerić u bajramskoj hutbi osudio nasilje i terorizam u BiH (FOTO)

SRNA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Centralna svečanost povodom Kurban-bajrama održana je jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bajram namaz je imamio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema islamske zajednice Mustafa Cerić.

Muslimani u BiH danas proslavljaju Kurban-bajram, jedan od dva najveća i najznačajnija islamska blagdana.

U obraćanju vjernicima, Cerić je rekao da očekuje da predstavnici BiH u UN podrže palestinski zahtjev za punopravno članstvo u UN kao jedino moralno razumljiv čin i istorijski jedino moguć put za trajno i pravedno rješenje palestinsko-izraelskog konflikta, koji decenijama opterećuje cijeli svijet.

Cerić smatra da niko nema pravo da od BiH traži da bude na, kako je rekao, pogrešnoj strani istorije, odnosno da BiH glasa protiv ili bude uzdržana kada je riječ o palestinskom zahtjevu za punopravno članstvo u UN, kao ni da budućnost opterećuje svojim grijehom prema Palestini.

On je naglasio da svaki razuman čovjek, svaka savjesna nacija i svaka odgovorna članica UN ne može odbiti pravedni zahtjev Palestine da UN dobije ravnopravnog i punopravnog učesnika mira i bezbjednosti u svijetu, te da je pozitivan glas za njeno punopravno članstvo u UN najbolja garancija za mir i bezbjednost Izraela.

Cerić smatra da je ljudski neshvatljivo i moralno neprihvatljivo da moćne sile svijeta "preko leđa BiH" sređuju svoje neraščišćene račune.

"Sramno je da se tako važno i osjetljivo pitanje za mir i bezbjednost u svijetu kao što je palestinsko pitanje prelama preko naših umornih leđa i teških rana. Niko nema pravo da nam otežava naše bolno stanje, posebno prijatelji i na Istoku i na Zapadu, poručujući nam, oni sa Istoka, da ako BiH ne glasa za punopravno članstvo Palestine u UN da će nas se odreći, a sa Zapada nam prijete da ako glasamo za palestinsko pravo na punopravnost u UN da će nas ostaviti", istakao je Cerić.
Mevlida Jašarevića, koji je je izvršio teroristički napad na Ambasadu SAD u BiH, Cerić je okarakterisao kao, kako je naveo, odmetnika od zajednice sa kojim je đavo kolo vodio u sred dana, u sred Sarajeva, okrećući ga tamo-amo sa kalašnjikovom u ruci, šireći nemir i strah u gradu i dovodeći u teško stanje jedan narod.

On je istakao da svako ima pravo da izabere svoj životni put, ali da niko nema pravo da ugrožava mir i bezbjednost naroda, i da u uznemirava dokazane prijatelje.

"Savjestan i odgovoran narod mora da ustane i zaustavi one koji su skloni nasilju, koji su u đavolovoj mreži, koji nemaju osjećaja za slobodu i prava drugih, koji se igraju sa nadom i budućnošću naše djece", rekao je Cerić.

Proslavi Kurban-bajrama u Gazi Husref-begovoj džamiji prisustvovao je i turski ministar odbrane Ismet Jilmaz, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti BiH, te ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.