"Sačuvajmo Srebrenicu“
3

Cerić: Srebrenica je problem cijelog čovječanstva

FENA
Mustafa ef. Cerić
Mustafa ef. Cerić
Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predvodio je u danas džuma namaz u Potočarima kod Srebrenice, gdje je tokom hutbe-obraćanja vjernicima, pozvao bošnjačke političare iz ovoga grada na jedinstvenost, a međunarodnu zajednicu podsjetio, da je genocid u Srebrenici poraz civiliziranoga svijeta.

"Srebrenica nije samo problem Srebreničana, ona je problem cijelog čovječanstva, jer ako bi se zlo Srebrenice ponovilo, to bilo najveće moralno posrnuće čovječanstva u cijeloj povijesti“, kazao je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, pozvavši sve građane Bosne i Hercegovine da čuvaju sjećanje na Srebrenicu kako se ona nikada nikome ne bi ponovila.

Međunarodne funkcionere je podsjetio na činjenicu da su Bošnjaci Srebrenice ubijeni i raseljeni i da se ne smije dozvoliti da genocid bude nagrađen prepuštanjem ovoga grada u ruke onih koji danas negiraju počinjeni genocid. Dolazak u Srebrenicu Mustafe ef. Cerića reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, u pratnji tuzlanskog muftije Huseina ef. Kavazovića, predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH Safeta Softića, te glavnih imama sa cijele tuzlanske regije, označio je početak kampanje u okviru projekta "Sačuvajmo Srebrenicu“ koji je pokrenut na inicijativu Islamske zajednice u BiH i nevladinog sektora u Srednjem Podrinju, sa ciljem što masovnije registracije Bošnjaka za naredne izbore.

Projekat je izvan utjecaja politike, a do 21. augusta ove godine, do kada je zadnji rok za registraciju za izbore, provodit će ga predstavnici trideset nevladinih organizacija, te predstavnici Islamske zajednice u BiH, animirajući građane da se registriraju. Dajući podršku ovakvoj kampanji, Islamska zajednica će do kraja augusta, svakoga petka u Potočarima organizirati džuma-namaz, na koji će dolaziti muslimani iz cijele Bosne i Hercegovine. Bošnjaci sa prostora Podrinja pozvani su da se u što većem broju odazovu kampanji registracije za izbore.