BiH
0

Cerić pozivao UN da prizna palestinsku državu

FENA
Palestinsko pitanje zasigurno je jedno od najbolnijih pitanja za čovječanstvo i zato je potrebna dobra volja cijeloga svijeta da se palestinsko-izraelski konflikt riješi pravedno i trajno, izjavio je danas reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, komentirajući pitanje punopravnog članstva palestinske države.

Pitanje samostalne palestinske države trebalo bi uskoro biti razmatrano u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku.

"Izrael i palestinski narod ima pravo na mir i slobodu, te su stoga oba zahtjeva legitimna i mogu se ostvariti kroz međusobno priznavanje i poštivanje prava na život, vjeru, slobodu, imetak i čast", kazao je Cerić, prenosi MINA.

Palestinski zahtjev za punopravno članstvu u UN-u razuman je i, kako tvrdi Cerić, legitiman zato što otvara put da se u Svetoj zemlji umjesto pravednog rata uspostavi pravedni mir te da umjesto svetog rata zavlada sveti mir.

"Svaki razuman čovjek, savjesna nacija i odgovorna članica UN-a ne može odbiti zahtjev Palestinaca da postanu ravnopravni i punopravni sudionici mira i sigurnosti u svijetu, posebno u Svetoj zemlji", mišljenja je Cerić.

Reis je stoga pozvao 'Zapad' da praktičnim primjerom pokaže muslimanskom svijetu nepristrasnost i pravednost prema palestinskom pitanju i tako osigura trajno rješenje za palestinko-izraelski konflikt, koje će olakšati život svim ljudima na Bliskom istoku, ali i cijelom svijetu.

Također, je u saopćenju naveo da većina građana BiH očekuje od Predsjedništva BiH da bude na strani pravde, mira i sigurnosti te da ne propusti povijesnu priliku za ispravnu moralnu i civilizacijsku odluku, a to je da da svoj glas za punopravnost Palestine u UN-u.