BiH
1

Cerić od Hillary Clinton traži da se Amerika pozabavi mira i sigurnosti u BiH

FENA
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić
Predsjednik Senata Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) dr. Mustafa Cerić i redovni član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) i predsjednik Nadzornog odbora Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Vašingtonu (ACBIH) Haris Hromić uputili su danas "otvoreno pismo" državnoj tajnici Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton.

Pismo je poslano u namjeri da Clinton upoznaju o stanju u Bosni i Hercegovini i potrebi da se američka vanjska politika ozbiljno pozabavi pitanjem mira i sugurnosti u Bosni i Hercegovini kao osnovnog uvjeta za mir i sigurnost u regionu, pa i u Evropi.

U pismu se naglašava nezamjenjiva uloga Amerike u zaustavljanju rata u Bosni i Hercegovini, ali i podsjeća da to nije dovoljno da Bosna i Hercegovina uistinu postane demokratska država i multikulturno društvo sposobno da bude aktivni partner u evroatlantskim integracijama.

Zbog toga autori "otvorenog pisma" zahvaljuju Americi na svemu što je dosad uradila za mir i stabilnost u BiH, ali i očekuju da Amerika pokaže, kao i dosada, snagu svog liderstva u procesu koji će Bosnu i Hercegovinu i cijeli region dovesti do istinskih vrijednosti demokracije i poštivanja ljudskih prava, koje se temelje na principima istine, pravde, mira i pomirenja, a to znači da se uklone rezultati genocida i zaustave negatori genocida koji vrijeđaju žrtve i najavljuju mogućnost ponavljanja genocida.

Autori su ovim otvorenim pismom željeli da Hillary Clinton skrenu pažnju na činjenicu da su rezultati genocida u Bosni i Hercegovini jako vidljivi, a neki ljudi misle da se genocid isplati i da ratni zločinci mogu uživati u svom zločinu protiv čovječnosti.

Istakli su da je tokom rata u Bosni i Hercegovini, senator Bajden (Biden) izjavio da je "dozvoliti ljudima koji su pokrenuli politiku genocida u Evropi tokom 1990-ih da bi upravo dobili ono što su htjeli, apsolutna kapitulacija. To je katastrofa."

Naglašeno je da politika bez pravde je manjkava koliko je i život bez moralne svrhe isprazan. Demokratija bez jednakog učešća svih građana je i manjkava i isprazna.

U pismu je navedeno da Amerika ima tradiciju nadilaženja opstrukcije pravdi kao i smisao za neophodnost trajnog karaktera te misije, ali „jedino pitanje koje ostaje jeste da li ćemo doživjeti da odluka i moralno uvjerenje prevladaju“, ne zato, kako je navedno, da zaustavi rat, već da li će novo doba američke diplomacije posjedovati moralni kompas da završi posao i ispuni jednom dato obećanje.

"Možda će najpogodniji da pomogne da se postigne ovaj zavjet uime američkog naroda i administracije predsjednika Obame biti upravo potpredsjednik Bajden“, stoji u „Otvorenom pismu" uz nadu da Hillary Clinton, Barack Obama i Joe Biden neće dopustiti da se genocid nagrađuje.