BiH
101

Cerić o optužbama medija iz RS-a: Da sam bio tako moćan, mom narodu se ne bi ponovio genocid

Piše: Er. M.
Mustafa Cerić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mustafa Cerić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši poglavar Islamske zajednice u BiH i aktuelni predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić kazao je kako su pisanja bosanskohercegovačkih medija stacioniranih u Banjoj Luci, a u vezi njegove navodne umiješanosti u terorističku mrežu u BiH, površna, neutemeljena i apsurdna.

Naime, Radio televizija Republike Srpske (RTRS) objavila je navodne dijelove dokumenata austrijske Službe za zaštitu ustavnog poretka u kojem je kao idejni tvorac terorističke mreže u BiH označen Mustafa Cerić, tada imam Zagrebačke džamije, a kasnije reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

Cerić je u razgovoru za Klix.ba ocijenio kako je "prava sreća da Bosna i Hercegovina nema baš nikakvih problema" pa da se mediji u entitetu RS mogu baviti njegovim "terorističkim" aktivnostima.

"Prilog u režiji RTRS-a, slučajno ili ne emitiran u vrijeme kada se u Banjoj Luci i drugim dijelovima RS-a uzburkavaju političke/stranačke strasti, ne bih ni komentirao, imajući u vidu površnost, neutemeljenost i nadasve apsurdnost objavljenih navoda", rekao je Cerić.

On je dodao da se ipak mora osvrnuti na navode da do oktobra 1992. godine ne da nije bilo genocida, već ni "ozbiljnih ratnih sukoba".

"Još jedan žalostan pokušaj medija iz RS-a da negiraju zločine, poput onih u Prijedoru, gdje se za nekoliko dana obilježava još jedan bolni dan Bijelih traka, upravo obilježje masovnog stradanja – genocida nad nesrpskim stanovništvom u tom gradu. Treba li još nekoga podsjećati na Sarajevo koje je do oktobra 1992. godine već bilo gotovo naviknuto na svakodnevno granatiranje, gdje su se mrtvi već brojali u hiljadama", kazao je Cerić.

Posebno je naglasio kako smatra "da na ovakve teme, isfabrikovane u RS medijima, zaista ne treba obraćati pažnju".

"Mogu samo reći, kamo puste sreće da nam je kralj Fahd poslao 400 miliona dolara ili da Europa i svijet nisu nametnuli nepravedni embargo na oružje našoj zemlji, ostavljajući nas na milost i nemilost agresoru. Da sam bio tako moćan, mom narodu se ne bi ponovio genocid", ističe Cerić.

Na kraju je zaključio da što se eventualne tužbe tiče, da smatra kako su pomenuti navodi isuviše neozbiljni za tako nešto.