BiH
0

Cerić: "Ko ne može prihvatiti pravila IZ, ne mora u BiH ni doći ni ostati"

Dnevni avaz
"U našoj državi nema alarmantnih incidenata agresivnosti. Imena onih na koje se odnosi Rezolucija o tumačenju islama namjerno nisu navedena," kazao reis Cerić.

"Onaj ko dođe u Bosnu i Hercegovinu, treba znati da ovdje vladaju pravila Islamske zajednice u BiH. Ko to može prihvatiti, dobrodošao je. Ko to ne može prihvatiti, nije morao doći. Naravno, ne mora ni ostati." To je temeljna poruka reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe efendije Cerića s jučerašnje pres-konferencije koja je održana povodom usvajanja Dopune Rezolucije o tumačenju islama na 20. sjednici Rijaseta održanoj u utorak.

Pojašnjavajući razloge zbog kojih je usvojena Dopuna Rezolucije, reis Cerić je konstatirao kako je "neposredan povod za njeno donošenje nedavni događaj u Sandžaku, odnosno u džamiji u Novom Pazaru", piše "Dnevni avaz."

  • Prvo, moram naglasiti da je svaka agresivnost, bez obzira je li unutar IZ u BiH ili izvana, apsolutno neprihvatljiva. Mi u BiH do sada nismo imali alarmantne incidente agresivnosti koji bi ugrožavali strukturu organizacije IZ, njen red i poredak. Moram priznati, neposredan povod donošenja Dopune Rezolucije iz marta jeste ono što se dogodilo u Sandžaku. Iako je to što se dogodilo, rekli bismo, daleko od BiH, očito je da ima i da može imati implikacije na BiH - ustvrdio je ef. Cerić.

Uz to, kazao je, "dovoljno smo odgovorni i savjesni da suzbijemo svaku vrstu agresivnosti". Odbacio je novinarske pretpostavke o tome da donošenje Dopune Rezolucije ima direktne veze s nedavnim istupom na televiziji jednog od predstavnika, odnosno pripadnika vehabijskog mezheba. - To je koincidencija, a vi prihvatite i komentirajte kako želite - kazao je novinarima reis Cerić. Na novinarsku opasku zbog čega se u Dopuni Rezolucije ne spominju imena ljudi koje se prepoznaje kao neovlaštene interpretatore islama, reis je konstatirao kako se "želi pružiti još jedna prilika".

"U Dopuni Rezolucije namjerno nismo naveli imena. Time smo dali još jednu priliku onima na koje se odnosi da shvate njenu poruku. Ukoliko ne shvate ozbiljno, uslijedit će nova rezolucija u kojoj ćemo reći imena. Dakle, daje se šansa onima koji trebaju shvatiti da u BiH postoje pravila koja treba poštovati," istaknuo je ef. Cerić.

Odgovarajući na pitanje koliko jedna od tačaka Dopune Rezolucije, koja nije do kraja precizna, ima veze s procesom revizije državljanstava, reis Cerić je ustvrdio kako "IZ osjeća da se prema nekim ljudima vrši diskriminacija". "Od države BiH očekujemo da poštuje ljudska prava i da ne diskriminira ljude zbog njihovog porijekla i izgleda, vjere i nacije," istaknuo je ef. Cerić.

Na kraju je ustvrdio kako se Dopuna Rezolucije ne treba shvatiti kao da u BiH među muslimanima postoje "dvije strane". "Mi smo jedno. Ne postoje dvije strane. I, zato, nema potrebe da se bilo ko prilagođava drugome," zaključio je reis Cerić. Još je naveo da su sve džamije u BiH vlasništvo IZ i u njima ne može niko ništa raditi bez znanja i nadzora imama džamije.