Ponovo o politici
0

Cerić iz Novog Pazara kritikuje Beograd i Sarajevo

FENA
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Poglavar Islamske zajednice BiH reisu-l-ulema Mustafa Cerić izjavio je u Novom Pazaru da Beograd mora da preuzme odgovornost i osigura ljudska prava za sve građane Srbije.
  • Mi Bošnjaci na Balkanu ne tražimo ništa više i ništa manje od onoga što drugi imaju. Vrlo dobro znamo šta to znači, a i oni će uskoro znati šta to znači, rekao je Cerić.

On je kritikovao, kako kaže, maćehinski odnos Sarajeva prema sandžačkim Bošnjacima, istakavši da se Sarajevo ne može ponašati "kao da ga se ne tiče šta se dešava u njegovoj sredini i u okolini", javili su u srijedu beogradski mediji.

  • Ne može se biti toliko sebičan i ne obići Bošnjake sa svih prostora odakle su protjerani samo zato što su muslimani i samo zato što su Bošnjaci, rekao je Cerić.

On je dodao da su muslimani-Bošnjaci na Balkanu jedan narod koji živi jednim srcem i dušom i koji niko ne može rastaviti "ni po koju cijenu".

Ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović rekao je da se poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa Cerić, izjavom da se u Srbiji krše ljudska prava, a posebno da su tome izloženi tamošnji muslimani, nije samo umješao u politiku, već u unutrašnje stvari druge države.

Spasović je odbacio tvrdnje da su Bošnjaci u Srbiji izloženi bilo kakvoj diskriminaciji.

  • Izjave, poput ove, sigurno nisu nikakav doprinos unaprijeđenju odnosa između dvije zemlje. Vlast u Srbiji ima jasan stav o vjerskim zajednicama i sigurno je da se ne mješa u njihov rad, tako da ne stoje ni ranije iznijete tvrdnje da je zvanični Beograd napravio raskol u Islamskoj zajednici Srbije, rekao je Spasović.

Što se tiče Cerićeve poruke da nema te sile koja će odvojiti Sarajevo od Sandžaka, Spasović smatra da u tome ne bi bilo ništa loše da je pri tome reis mislio na kulturne, vjerske i neke druge veze dva naroda u dvije države, prenose beogradski mediji.