BiH
80

Cerić: Irinej i SPC ugrožavaju teritorijalni integritet BiH

Klix.ba
Mustafa ef. Cerić
Mustafa ef. Cerić
Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa i raniji reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić ju petak navečer je najoštrije osudio izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja koji smatra da bi, po uzoru na Krim i Kosovo, i Republika Srpska (RS) trebala da se pripoji Srbiji, odnosno odvoji od, kako je patrijarh Irinej rekao, Federacije BiH.

Cerić smatra da poglavar SPC svojim izjavama "podriva teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine". Također, tvrdi da Irinej vrijeđa islamski identitet Bošnjaka na Sandžaku.

"Najoštrije osuđujem izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja kojima brutalno i direktno podriva teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine i drsko vrijeđa ljubav i privrženost Bošnjaka Sandžaka prema islamu i islamskom identitetu. Traženje da se bh. entitet Republika Srpska, nastao na progonu nesrba i genocidu, odvoji i pripoji Srbiji kako bi 'Srbija sa RS bila jedna srpska država kao što je to bila vjekovima', predstavlja ozbiljnu prijetnju po međunarodnu sigurnost i mir", kazao je Cerić, koji je ranije najavio da razmišlja o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH.

Ne smije se, smatra bivši poglavar IZBiH, ignorirati činjenica da ova izjava ne dolazi od lidera neke sekte ili zajednice sa društvene margine, nego od poglavara Srpske pravoslavne crkve koja ima dominantan status u Srbiji i snažan upliv u sve državne i društvene strukture.

"Patrijarh Irinej već postaje poznat po svojim izjavama kojima negira teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i miješanjem u unutarnje odnose u ovoj državi. Međunarodne političke i sigurnosne institucije ne bi smjele olahko prelaziti ili ignorirati prijeteće izjave poglavara SPC. Štaviše, izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića, prilikom posjete Sarajevu, o prijateljstvu i poštovanju teritorijalnog integriteta naše države, nakon izjava patrijarha Irineja doimaju se apsurdne i demagoške, sve u cilju jeftinog pridobijanja međunarodne podrške i pokušaja kamufliranja stvarnih srpskih interesa i namjera prema Bosni i Bošnjacima".

Također, prema Ceriću, Irinejeva interpretacija prihvatanja islama od strane Bošnjaka Sandžaka koju je izrekao u Novom Pazaru, a prilikom čega je pokazao krajnji cinizam i podrugljivost, duboko vrijeđa svakog muslimana Bošnjaka.

"Savremena demokratska dostignuća i demokratski standardi, koji garantiraju slobodu savjesti i vjeroispovijesti, kao temelj modernog društva, sankcioniraju ismijavanje i sumnjičenje ljudi zbog njihove vjere. Sramni postupak patrijarha Irineja prema muslimanima u Sandžaku više liči na nastavak srednjovjekovne prakse podsticanja odstranjivanja drugih i drugačijih, nego na evropske moderne demokratske stečevine. Posao patrijarha Irineja nije da tumači povijest islama i muslimana na ovim prostorima. Takvo ovlaštenje mu niko nije dao", zaključio je Cerić.