Zajednička poruka
0

Cerić i Zukorlić pozvali Bošnjake Crne Gore i Kosova da se izjasne o onome što jesu

FENA
Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić uputili su pismo Bošnjacima Crne Gore i Kosova da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne o onome što jesu, javlja MINA.

U pismu se navodi da nedostatak nacionalne države, koja bi ravnopravno s drugim državama u Evropi štitila svoj bošnjački narod u ambijentu jednakih mogućnosti za očuvanje sopstvenog identiteta i afirmaciju svojih duhovnih, moralnih i drugih tradicionalnih i civilizacijskih vrijednosti, sve Bošnjake čini obaveznim da se okupe oko svoje nacije, vjere i jezika.

"Uzvišeni Gospodar učinio je ljude pripadnicima nacija da bi se upoznavali. Da bi druge upoznali i drugima se predstavili nužno je prethodno sebe prepoznati, a to znači biti svjestan svog nacionalnog identiteta. Uzvišeni Allah poslao nam je vjeru islam kako bismo bili dostojni nosioci misije reda, slobode i prosperiteta na Zemlji. Uzvišeni Stvoritelj učinio je da jezik predstavlja temelj identiteta svakog naroda", ističe se u pismu.

Cerić i Zukorlić ističu da je popis stanovništva koji će u Crnoj Gori biti proveden početkom aprila, historijska, a možda i posljednja prilika da se na civiliziran način u ambijentu slobodnog izjašnjavanja s tog dijela bošnjačkog naroda ukloni višedecenijska nepravda osporavanja nacionalnog i jezičkog identiteta.

"Zato pripadnici bošnjačkog naroda u Crnoj Gori odlučno upišite: Nacionalnost - Bošnjak, Vjera - islam, Jezik - bosanski", navodi se u poruci reisu-l-uleme Mustafe Cerića i muftije Muamera ef. Zukorlića upućene Bošnjacima uoči predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori i na Kosovu.