Tokom izgradnje bazena
0

Čerek i Milošević "pali" zbog primanja mita

FENA
Milovan Čerek
Milovan Čerek
Načelnik općine Bosanski Brod Milovan Čerek i direktor Agencije za razvoj ove općine Boro Milošević uhapšeni su zbog sumnje da počinili krivično djelo primanja mita, a na štetu firme iz Dervente, koja je bila angažirana na izgradnji bazena u toj lokalnoj zajednici.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sinoć su nakon hapšenja Čereka i Miloševića, u nastavku akcije „Proljeće“, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predali Specijalnom tužilaštvu RS.

Izvještaj je podnesen jer postoje osnovi sumnje da su prvoprijavljeni Čerek i drugoprijavljeni Milošević u vremenskom periodu od jula 2010. godine do 28.augusta 2012. godine, te 28. i 29.augusta 2012. godine i 14.septembra 2012. godine u Bosanskom Brodu izvršili produženo krivično djelo primanja mita, a na štetu firme iz Dervente, čiji naziv u saopćenju MUPRS-a nije naveden.

Krivično djelo primanje mita počinjeno je na način što je provoprijavljeni Čerek, kao načelnik općine Bosanski Brod, preko drugoprijavljenog Miloševića, dogovorio da mu firma iz Dervente da novčani iznos od 100.000 KM, kako bi dobila posao na tenderu za izgradnju bazena u Bosnaskom Brodu, te je u vremenskom periodu od jula 2010. godine do 28.augusta 2012. godine vlasnik firme iz Derventa lično dao Čereku iznos od oko 9.000 KM, dok je istom posredstvom Miloševića dao novčani iznos od oko 80.000 KM.

Dana 28.augusta 2012. godine vlasnik firme iz Dervente dao je novčani iznos od 10.000 KM osobi Miloševiću, a koji je novac 29.augusta 2012. godine odnio u općinu Brod i predao Čereku.

Također, 14.septembra 2012. godine vlasnik firme iz Dervente dao je novčani iznos od 35.000 KM, od kojih je Milošević za sebe zadržao 10.000 KM, dok je u službenim prostorijama Socijalističke partije u Bosanskom Brodu dao Čereku iznos od 25.000 KM, koji je novac predao tehničkom sekretaru u Socijalističkoj partiji Đ. T.

Ona je novac odnijela svojoj kući u Bosanskom Brodu, gdje je od policijskih službenika Centra javne bezbjednosti Doboj pronađen i oduzet.

Od policijskih službenika Jedinice za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i korupcije MUP-a Republike Srpske i CJB Doboj jučer je izvršen veći broj pretresa stana-kuće, drugih prostorija i pokretnih objekata koje koriste osumnjičeni. Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta veća količina novca i predmeta koji dokazuju izvršenje navedenog krivičnog djela.

U toku realizacija akcije kodnog naziva „Proljeće“ lišeno je slobode i lice Š.M. za krivično djelo davanje mita koje je dana 14.septembra 2012. godine lično na parking prostoru općine Brod, Čereku predalo novčani iznos od 10.000 KM, kako bi isplatio dug općine Brod prema firmi osobe lišene slobode, saopćeno je iz MUPRS-a.