BiH
1.1k

Cepin za Ćatu: Na ulazu u Sarajevo postavljen jedinstven simbol planinara

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na poznatoj stijeni Babin zub nadomak Sarajeva jučer je postavljena 6,5-metarska replika cepina u znak sjećanja na alpinistu Adnana Ćatića Ćatu.

Prije tri godine, 26. maja 2012. godine, poznati bosanskohercegovački zaljubljenik u sportsko penjanje poginuo je kada se njegov čamac prevrnuo u rijeci Miljacki. Ćatić je bio najistaknutiji član kluba ekstremnih sportova Red Point i zaljubljenik u sportsko penjanje.

Povodom tužne godišnjice njegovi prijatelji i kolege su na vrh Babinog zuba podigli cepin težak 180 kilograma. Bila je to ideja Ćatićevog prijatelja Jasmina Tairovskog koji je bio inspirisan Ćatićevom davnom molbom da mali drveni cepini posluže kao pehari u alpinističkim takmičenjima. U kreaciji cepina pomogao mu je Sead Dizdarević.

Cepin je planinarski alat sličan čekiću koji služi za pomaganje pri penjanju i za zaustavljanje u slučaju da se planinar oklizne.

U akciji podizanja jedinstvenog obilježja učestvovali su Ćatićeva djevojka Naida Mačkić i polubrat Abdulah Sudžuka te prijatelji Emir Murga, Adis Gobeljić i Ahmed Efendić.

Memorial Adnan Ćatić koji je trebao biti održan u junu pomjeren je, zbog dolaska pape, za mjesec septembar, a o tačnom datumu javnost će biti pravovremeno obaviještena.