BiH
0

Centru Vladimir Nazor uručena prijeko potrebna oprema i automobil

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Centru Vladimir Nazor održana je svečana primopredaja donacija Ambasade Republike Italije u BiH, Ureda talijanske kooperacije za razvoj u BiH, u okviru projekta podrške djeci i mladima koji spadaju u posebno ugrožene i rizične grupe.

Zamjenik talijanskog ambasadora, Stefano Stucci, svečano je uručio donacije te razgovarao sa direktorom i štićenicima centra, nakon čega su zajedno presjekli vrpcu na doniranom automobilu.

"Zapravo, ovo je jedna faza gdje nam oni daju pomoć u opremi, materijalu i jednom vozilu. To je jako važno, s obzirom da je recesija i da su nam jako slabi budžeti. Mi faktički nemamo mogućnosti da nabavljamo potrebnu opremu i materijale. Ovo će nam dobro doći da ojačamo materijalne resurse kako bi podizali kvalitet nastave", rekao je za Klix.ba Zulfo Ahmetović, direktor centra.

Ahmetović nam je objasnio i kako Centar Vladimir Nazor, kao specijalizirana ustanova, daje stručnu podršku ne samo učenicima centra, već i učenicima koji nisu u sistemu obrazovanja, a putem projekta edukacije i rehabilitacije u kući, te djeci u inkluzivnoj nastavi.

Centar se, objašnjava on, sada susreće sa nizom problema, budući da stručna podrška u ovoj situaciji zahtijeva i određena materijalna sredstva, a dugogodišnji projekti koji su donosili potporu, koju kantonalni budžet nije mogao podnijeti, su pri kraju.

"Mi smo sada u situaciji da ne znamo šta nas čeka iduće godine. Ugroženi su odjel opservacije i dijagnostike, koji koriste djeca iz vrtića i osnovnih škola u KS te djeca sa poteškoćama u razvoju, a gdje roditelji žele da ih uključe u organizirani vid aktivnosti, kao i projekt za populaciju sa umjerenim i težim intelektualnim poteškoćama. U budžetu za narednu godinu nam nisu predviđena sredstva te ćemo se naći u teškoj situaciji", rekao nam je Ahmetović.