BiH
1

Centrotrans suspendovao konduktera, krivične prijave protiv putnica

Klix.ba
Nakon što je naš portal pisao o incidentu koji se u ponedjeljak popodne dogodio u autobusu Centrotransa na liniji Sarajevo - Breza, u ovoj kompaniji održana je vanredna sjednica na kojoj je donesena odluka da kondukter bude udaljen s radnog mjesta do okončanja disciplinskog postupka.

"Uprava je zaključila da se kondukter na liniji Sarajevo - Breza, zbog nekulturne reakcije i psovke, do okončanja disciplinskog postupka odmah suspenduje, udalji sa radnog mjesta konduktera autobusa", navedeno je u saopćenju Centrotransa.

Pravnoj službi Kompanijeje naloženo da prikupi sve relevantne podatke, izjave i dokaze od posade i putnika i podnese krivične prijave protiv navedenih putnica zbog fizičkog napada na službeno lice za vrijeme obavljanja svog radnog zadatka i narušavanja javnog reda i mira, a sve u skladu sa Krivičnim zakonom FBiH i Zakonom o prekršajima FBiH.

Iz ove kompanije su naglasili da osuđuju svaki vid nekulturnog i nasilnog ponašanja za vrijeme obavljanja javnog prijevoza, bilo da su uzročnici takvog ponašanja putnici ili posada autobusa.

"Prema objavljenom videosnimku i pisanim izjavama ostalih putnika vidljivo je da je do incidenta došlo zbog pokušaja dviju putnica da se prevoze uz odbijanje plaćanja karte, nakon čega su vrijeđanjem i psovanjem, a poslije i fizički napali konduktera, koji je obavljao posao kontrole i naplate karata. Ostali putnici su jednodušno stali u odbranu konduktera i samoinicijativno odstranili navedene putnice iz autobusa", ističu iz Centrotransa.

Još jednom podsjećaju da za vrijeme prijevoza putnik mora imati na raspolaganju sve uslove da ugodno i sigurno koristi usluge prijevoza, a da se osoblju mora omogućiti da neometano obavlja svoj posao u skladu sa procedurama i standardima Centrotrans Eurolines. Isto tako, svaki putnik, bez izuzetka, mora uredno platiti prijevoznu uslugu, poštivati red u vozilu i rad službenog osoblja, navode iz ove kompanije.