BiH
2

Centrotrans: Ispoštovane odluke nadležnih ministarstava

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kompanija Centrotrans Eurolines je saopćila da u potpunosti poštuje sve odluke i rješenja Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Prema privremenim rješenjima i registrovanim redovima vožnje u Kantonu Sarajevo, Centrotrans Eurolines, kako se navodi i u saopćenju od 1. decembra 2012. zakonito obavlja linijski prijevoz na relaciji Sarajevo - Ilijaš - Lješevo, Sutjeska - Donja Vogošća, Sutjeska - Vogošća, Sutjeska - Kamenica, Ilidža - Rakovica - Kobiljača i Vijećnica - Dobrinja.

Od 1. septembra ove godine Centrotrans Eurolines ne saobraća na linijama prema Hadžićima, Vukovićima, Drozgometvi, Hrasnici i Sokolovićima koje su na osnovu zaključka Vlade Kantona Sarajevo i rješenjem Ministarstva saobraćaja KS-a dodijeljene KJKP GRAS.

Osim privremenih rješenja za 12 linija KJKP GRAS ne posjeduje ni jedan validan red vožnje koji je prošao zakonom propisani postupak usklađivanja redova vožnje.

Posljednju registraciju redova vožnje za 12 autobuskih linija KJKP GRAS iz decembra 2012. godine Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je poništilo kao nezakonito i vratilo na ponovni postupak.

"Naglašavamo da zbog odbijanja KJKP GRAS-a da poštuje odluku Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo o primjeni Jedinstvenog tarifnog sistema u KS-u putnicima je onemogućeno da s jednom kartom koristi usluge oba operatora. Tu odluku je Centrotrans Eurolines poštovao u prethodnom periodu, ali je zbog ogromnih finansijskih gubitaka bio prisiljen da primijeni iste metode kao KJKP GRAS, odnosno da se od 1. augusta ove godine u vozilima Centrotransa primaju samo putnici s kartama ove kompanije", navode iz Centrotrans Eurolinesa.