BiH
0

Centrotrans Eurolines poziva predstavnike KS-a da poštuju zakon

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
"Centrotrans Eurolines" danas je saopćio da će otpočeti obavljanje prijevoza na onim linijama koje je u postupku usklađivanja redova vožnje najavio kao redovan linijski prijevoz ukoliko s Ministarstvom saobraćaja i Vladom Kantona Sarajevo do 6. augusta ne postigne odgovarajuće i zakonsko rješenje u obavljanju linijskog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo.

Kako se ističe u saopćenju Centrotrans Eurolinesa ta kompanija je treći put, putem nadležnih organa, uspjela da dokaže nezakonit rad ovoga ministarstva.

Iz Centrotrans Eurolinesa podsjećaju da je i nakon poništavanja tzv. “dopunskih” i “privremenih rješenja" od Federalne direkcije za inspekcijske poslove i Upravne inspekcije Ministarstva pravde Federacije Bosne i Hercegovine 14. maja 2005. godine Ministarstvo saobraćaja KS-a izdalo 12 rješenja kojima je mimo zakonom propisanog postupka treći put KJKP Gras Sarajevo odobreno vršenje prijevoza na 12 "spornih linija" u Kantonu Sarajevo.

Međutim, kako se ističe, nakon upućivanja žalbe, Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH, kao drugostepeni organ, 15. jula poništilo je, kao nezakonite, svih 12 rješenja Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

-Ovakvim nezakonitim radnjama Ministarstva saobraćaja i Vlade Kantona Sarajevo čini se trajna šteta kompaniji Centrotrans Eurolines i svim građanima Kantona koji direktno snose štetne posljedice monopola, neorganiziranosti i ucjena koje su posljedica takve politike Kantona Sarajevo. O tome koliko Vlada i nadležna ministarstva Kantona Sarajevo poštivaju zakone i podzakonska akta govori i realizacija vlastite odluke o finansiranju prijevoza studenata na području KS-a. I pored Odluke o subvencioniranju prijevoza studenata KS-a jasno definiranom načinu ostvarenja prava studenata i prijevoznika, Centrotrans Eurolines do danas nije uspio da naplati nijednu marku od prijevoza studenata, kaže se u saopćenju Centrotrans Eurolinesa.

Dodaje se da su u budžetu KS-a izdvojena sredstva za prijevoz studenata od tri miliona maraka i da je Kanton odmah po dostavi fakture firmi Gras uplatio avans od milion maraka.

  • Naglašavamo da Centrotrans Eurolines nema ništa protiv toga što je Kanton avansno izvršio uplatu Grasu, ali tražimo da se i našoj kompaniji uplati avans od 150.000 KM. Također, tražimo da se na bazi broja izdanih studentskih karata, odnosno procentualnog učešća prijevoznika u prijevozu studenata izvrši raspodjela odobrenih sredstava, navode iz Centrotrans Eurolinesa.