BiH
17

Centrotrans Eurolines još čeka odobrenje za smanjenje cijena prevoza u KS

Piše: M. Nukić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je Centrotrans Eurolines najavio sniženje cijena karata do 15. januara, do toga nije došlo jer Ministarstvo saobraćaja KS još uvijek nije dalo odgovor na njihov zahtjev o smanjenju cijena. Naime, komisiji koja je formirana da se bavi ovom problematikom je istekao mandat, a neki članovi su otišli u penziju, te je prošle sedmice formirana nova.

Kako je rekao kantonalni ministar sabraćaja Jusuf Bubica, nova komisija će se baviti "vrućim krompirom", odnosno zahtjevima Centrotransa za smanjenje i GRAS-a za povećanje cijena prevoza.

"To je jako kompleksna tema. Obje kompanije imaju opravdane zahtjeve. S jedne strane, električna energija je poskupjela a nju GRAS najviše koristi za svoja prevozna sredstva, dok je s druge strane pojeftinilo gorivo koje Centrotrans najviše koristi. Komisija radi na tome i kad nađe rješenje uputit će ga Vladi KS, a o svemu treba donijeti odluku Skupština KS", rekao je Bubica za Klix.ba.

Kako nam je rekla Aida Smajić, glasnogovornica kompanije Centrotrans Eurolines, Komisija Ministarstva saobraćaja KS je prošle sedmice uputila zahtjev ovoj kompaniji da dostavi dodatnu dokumentaciju, što su oni i učinili.

"Komisija je tražila da dostavimo detaljnije kalkulacije što smo mi i uradili i sada čekamo odgovor. U slučaju da nama sada dostave rješenje, mi bi bili spremni odmah da postupimo po njemu, odnosno da smanjimo cijene karata jer smo na to bili spremni onaj dan kada smo održali konferenciju za novinare na kojoj smo to i najavili", rekla je Smajić za Klix.ba.

Centrotrans Eurolines smanjio je cijene karata za prevoz u međugradskom i prigradsko-gradskom saobraćaju od devet do 20 posto, dok su za KS planirala sniženje cijena za sedam posto.