BiH
9

Centralni popisni biro sutra pregovara o tome ko su rezidentni stanovnici BiH

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za sutra je zakazan sastanak Centralnog popisnog biroa gdje će se pokušati usaglasiti program za obradu podataka popisa stanovništva BiH. Jedna od glavnih stavki u sutrašnjim pregovorima bit će izvođenje rezidenta, što je i glavna kočnica zbog koje rezultati popisa stanovništva do sada nisu objavljeni.

Zakonski rok za objavu rezultata popisa stanovništva je 01. juli 2016. godine, a ukoliko se najkasnije do 15. marta ne postigne dogovor između entitetskih zavoda za statistiku, realno je očekivati da BiH neće moći u zakonskom roku objaviti rezultate popisa.

To je naglasio i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Agencije za statistiku i entitetskih zavoda. Nakon što se postigne dogovor oko toga ko su rezidentni stanovnici u BiH potrebna su najmanje četiri mjeseca da se objave rezultati popisa.

Ukoliko se ne postigne dogovor nekoliko je mogućih opcija, a jedna od njih je i da se rezultati popisa budu poništeni. Svaki zavod za statistiku može koristiti samoinicijativno podatke popisa kojima raspolaže, ali bez usaglašavanja na državnom nivou rezultati popisa stanovništva BiH ne mogu dobiti međunarodnu verifikaciju.

To dovodi u pitanje i daljnji napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji, odnosno popunjavanje iščekivanog upitnika koji EU treba dodtaviti našoj zemlji, u procesu nakon predaje aplikacije za članstvo.