Banja Luka
0

Centralna manifestacija obilježavanja Dana Evrope

FENA
Evropski pokret (EP) u BiH organizirat će 5. maja u Banskom dvoru u Banjoj Luci centralnu manifestaciju obilježavanja 9. maja, Dana Evrope, na kojoj će biti dodijeljene plakete pojedincima i institucijama koje su doprinijele nastavku integracija BiH u evropsku porodicu.

Laureat ovogodišnje nagrade Evropskog pokreta u BiH je prof.dr. Greta Ferdušić, a uvažavajući njenu životnu dob, plaketa za životno djelo uručena joj je danas u Sarajevu.

Ona je članica Presjedništva EP-a u BiH i aktivistica Jevrejske zajednice u BiH, a danas je poručila bh. nosiocima vlasti da ulože dodatni napor da bi BiH ispunila zahtjeve koji se pred nju postavljaju za ulazak u EU i građanima osiguraju život dostojan čovjeka.

Na današnjoj pres-konferenciji, organiziranoj u Sarajevu u povodu obilježavanja Dana Evrope, generalni sekretar EP-a u BiH Predrag Praštalo naglasio je da je to veliki dan kako za Evropu, tako i za BiH.

On je kazao da je EP dosad Dan Evrope obilježavao na prostorima Federacije BiH te da je ovo prvi put da se taj dan obilježava na teritoriji Republike Srpske (RS). Time se pokazuje namjera i odlučnost da svi dijelovi BiH budu uključeni u proces evropskih integracija.

Deveti maj, dan kad je 1950. godine Robert Šuman predstavio zamisao spajanja evropskih država u svojevrsnu federaciju, po riječima ambasadora Češke Republike u BiH Jirži Kudele, predstavlja začetak današnje EU.

On je istaknuo zadovoljstvo Češke što je prije pet godina uspjela ući u tu evropsku obitelj te poželio da i BiH što prije uspije na tom putu. "Češka Republika radi na tome da pomogne BiH na evropskom putu, ali i BiH mora sama sebi pomoći", kazao je.

On je istaknuo da će Češka ove godine raznim aktivnostima obilježiti petogodišnjicu ulaska u EU. Tim povodom Ambasada Češke Republike u BiH 6. maja, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, organizirat će prigodnu svečanost, zajedno s ostalim ambasadama zemalja koje su prije pet godina priključile EU.

U okviru obilježavanja Dana Evrope, 4. maja bit će otvorena i Sedmica evropskog filma.

U današnjem susretu s novinarima za kraj maja najavljeno je formiranje evropskog lobija u BiH, a u to tijelo trebalo bi da budu uključene sve strukture bh. društva. Osnivačka skupština bit će održana u Višegradu.