BiH
0

Centralna manifestacija obilježavanja dana 105. motorizovane brigade Armije RBiH

FENA
Povodom obilježavanja 14. godišnjice formiranja slavne 105. motorizovane brigade Armije BiH u nedjelju je na Grdonju kod spomen obilježja na lokalitetu "Mala kula" upriličena centralna manifestacija na kojoj su evocirana sjećanja na ulogu i doprinos ove jedinice odbrani Sarajeva i BiH.

Obraćajući se prisutnima ratni komandant jednog od bataljona 105. motorizovane Zijo Bradić kazao je kako se ne smiju zaboraviti žrtve onih koji su se nadljudskim naporima suprostavili agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Sudionike historijskog sata, koji su došli odati počast herojima odbrane BiH, pozdravio je načelnik općine Centar Dževad Bećirević, podsjećajući na obavezu obnavljanja spomen-obilježja na lokalitetu Male kule.

Slavna 105. motorizovana brigada formirana je 18. februara ratne 1993. godine i čuvala je jednu od najutvrđenijih linija odbrane te sudjelovala na gotovo svim bh. ratištima.

Među najveće uspjehe ove jedinice A RBiH ubraja se oslobađanje oko 30 sela i zaselaka na Crnorječkoj visoravni 1994. godine kada je zarobljena velika količina municije i naoružanja. Uniformu ove brigade nosilo je oko 7.000 boraca, a njih 308 dalo je živote, nesebično se žrtvujući u odbrani cjelovitosti i neovisnosti BiH.

Osim centralne manifestacije, kojoj su uz borce 105. motorizovane i članove porodica šehida i njihovih poginulih saboraca, prisustvovali općinski i predstavnici i boračkih udruženja, kao i građani, Dan 105. motorizovane brigade a RBiH propraćen je i nizom drugih prigodnih sadržaja.

Među ostalim, 18. februara, u prijepodnevnim satima delegacije Općine i boračkih udruženja položile su cvijeće na mezare šehida i grobove poginulih boraca 105. brigade, te spomen-obilježja u Sarajevu.

Istog dana održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Centar, a u znak sjećanja na poginule branitelje služeni su prigodni vjerski obredi u džamijama i crkvama - tevhid, misa zadušnica i parastos.

Dan ranije, 17. februara u Općini Centar je upriličeno druženje i uručivanje jednokratne novčane pomoći za 20 porodica pripadnika 105. brigade.