BiH
0

Centralna banka BiH odgovara na Dodikove ucjene

Sarajevo-x.com
U povodu izjave premijera Republike Srpske Milorada Dodika o pokretanju ustavnog spora za povrat prihoda Centralne banke Bosne i Hercegovine entitetima, CBBiH želi da ukaže na nekoliko netačnih navoda.

CBBiH je jedna od rijetkih državnih institucija čije osnivanje ima uporište u Dejtonskom sporazumu. Naime, CBBiH je, uz Ustavni sud BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, institucija koja je utemeljena Dejtonskim sporazumom. Članovima 3 i 7 aneksa IV Dejtonskog sporazuma definisano je da je monetarna politika izvorna nadležnost Bosne i Hercegovine i određeno da je CBBiH jedina institucija odgovorna za izdavanje novca i monetarnu politiku na cijeloj teritoriji BiH, navodi se u saopćenju CBBiH.

Njena nezavisnost, kažu iz CBBiH, definisana je članom 3 Zakona o CBBiH. U njemu je navedeno da je "u okviru svojih ovlaštenja utvrđenih ovim zakonom, Centralna banka nezavisna od Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, te bilo koje javne agencije i organa, a u cilju objektivnog provođenja svojih zadataka, osim ako nije drugačije određeno ovim zakonom, Centralna banka neće primati instrukcije od bilo kojeg drugog lica".

Što se tiče raspodjele dijela čistog profita koji ostvaruje CBBiH, ona je utvrđena članom 27. Zakona o Centralnoj banci BiH. Ovim članom je predviđeno da se od dijela čistog profita, 40% raspoređuje za povećanje kapitala i rezerve za generalne rezerve Centralne banke, a 60% Centralna banka raspoređuje na račun institucije zadužene za budžet BiH u periodu od četiri mjeseca nakon završetka budžetske godine. Ovakvu odluku donijela je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Na ovaj način smanjuje se iznos neophodan za finansiranje potreba budžeta, a koji se obezbjeđuje sa jedinstvenog računa, rečeno je u saopćenju.

CBBiH, kao i svaka centralna banka u svijetu, investira svoje devizne rezerve u bankama u inostranstvu. Investiranje se vrši prema strogo utvrđenim smjernicama. Sredstva CBBiH nisu deponovana niti u jednoj banci koja je osnivač banke na teritoriji BiH, pa samim tim niti u jednoj takvoj banci u Austriji.

Članom 1 Zakona o CBBiH definisano je da se sjedište CBBiH nalazi u Sarajevu. U pogledu inicijative o preseljenju sjedišta u Banjaluku koja se obrazlaže potrebom za decentralizacijom institucija sistema što je praksa u demokratskim zemljama, CBBiH podsjeća da već deset godina djeluje kao decentralizovana institucija preko glavnih jedinica u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, te filijala u Brčkom i na Palama. Na taj način CBBiH od osnivanja poštiva princip decentralizacije koji se primjenjuje u demokratskim zemljama.

Konačno, CBBiH kao nezavisna institucija, ne bi trebala biti predmetom političkih debata, jer očekuje da njeni rezultati i aktivnosti budu prepoznati kao interes svih građana BiH.