Dodik za "Russia Today"
0

"Centralizacija BiH je kršenje Dejtonskog sporazuma"

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio za televiziju Russia Today da bi u slučaju raspisivanja referenduma u RS-u, narod u tom bh. entitetu bio pitan da li podržava pravno nasilje visokog predstavnika u BiH.

"Iako nismo isključili mogućnost da u budućnosti na referendumu bude otvoreno pitanje statusa Republike Srpske, ono je u ovom trenutku irelevantno", rekao je premijer Dodik u intervjuu televiziji "Russia today", prenio je u srijedu navečer Tanjug.

"Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum i teritorijani integritet BiH i u skladu s tim donosi odluke", rekao je Dodik koji je podsjetio da je taj entitet nastao mirovnim sporazumom iz 1995. i da se nalazi pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Premijer RS-a je podsjetio da je suština Dejtonskog sporazuma bila da stvori novi, federativni politički sistem u BiH u kojem bi nekoliko etničkih grupa živjelo zajedno.

"No Zapad, Bosanci i muslimani žele stvaranje centralizovane države. To krši Dejtonski sporazum. Oni žele promjenu Ustava da bi ozakonili kontroverzne odluke Visokog predstavnika, žele da se koriste evropskim integracijama kao izgovorom da bi dobili unitarnu centralizovanu državu", upozorio je Dodik.

Dodik je ocijenio da bi "u takvoj državi narod Republike Srpske i njihova vlada igrali zanemarljivu ulogu, uz malo prilika da utiču na politiku".

"Zato vjerujemo da imamo legitimno pravo da štitimo Dejtonski sporazum i prava koja smo njime dobili. Ostaćemo pri ovom stavu, iako se čini da to mnoge zapadne zemlje neće učiniti", rekao je Dodik.

"BiH je država u čiju se unutrašnju politiku snažno miješaju strani faktori. Tu ne govorim jedino o visokom predstavniku", primjetio je premijer RS-a.

Na pitanje novinara ruske TV da li se na Balkanu može očekivati još jedno odcijepljenje poslije odluke privremenih vlasti na Kosovu da jednostrano proglase nezavisnost pokrajine, Dodik je rekao da je "to primjer da Zapad zauzima različite pozicije o sličnim pitanjima" i da je "Zapad podržao separaciju Kosova, dok u slučaju BiH promoviše suprotnu ideju".