BiH
0

Centar za životnu sredinu: Osuđujemo ubistvo medvjedice

Klix.ba
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Centar za životnu sredinu iz Banja Luke osudio je ubistvo medvjedice koja je u srijedu ušetala u naselje Lazarevo.

"Smatramo da ubistvo medvjedice nije adekvatna reakcija na situaciju nastalu u banjalučkom naselju Lazarevo i da se ovakve situacije moraju izbjeći u budućnosti. Spremni smo se aktivno uključiti u dugoročno planiranje zaštite i upravljanja medvjedom kao vrstom i drugim velikim divljim životinjama zajedno sa naučnom zajednicom i vladinim institucijama, te tražimo hitan sastanak u nadležnom ministarstvu", stoji između ostalog u saopćenju.

Oni podsjećaju da se kao glavno opravdanje za ovaj čin koristi činjenica da nema nijedne puške za uspavljivanje životinja. Također, Lovački savez Republike Srpske smatra ovaj čin neopravdanim.

"Ubistvo medvjedice je pokazalo nespremnost reagovanja nadležnih u ovakvim situacijama, jer ne postoji jasan plan upravljanja medvjedom, što smo obavezni izraditi u skladu sa potpisanim međunarodnim ugovorima. Danas ćemo poslati zahtjev za hitan sastanak nadležnom ministarstvu, koji očekujemo da ćemo imati već do kraja mjeseca", rekla je Jasmin Pašić iz Centra za životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu je najavio da će u narednom periodu nastojati da okupi stručnjake iz regiona, te zajedno sa nadležnim institucijama, Lovačkim savezom i naučnim institucijama uspostavi sistem monitoringa i adekvatnog postupanja u ovakvim situacijama.

"Bitno je naglasiti i da u ovo doba godine, medvjed već treba započinjati zimski san. Zbog promjene klime i visokih temperatura u zimskom periodu, to se dešava kasnije, te medvjed ostaje budan u doba godine kada na njegovom prirodnom staništu nema dovoljne količine hrane i dolazi do dolaska u naseljena područja. Ovakve situacije možemo očekivati u budućnosti i moramo biti spremni na njih", zaključuje se iz Centra za životnu sredinu.