BiH
0

Centar za postkonfliktna istraživanja osvojio glavnu nagradu u Indoneziji

FENA
Centar za postkonfliktna istraživanja iz Sarajeva osvojio je glavnu nagradu na konferenciji u Indoneziji za projekt "Obični ljudi".

Uoči šestog Globalnog foruma Alijanse civilizacija Ujedinjenih nacija, koji se održava 29. i 30. augusta na Baliju, ta alijansa i BMW grupacija proglasili su dobitnike Nagrade za interkulturalnu inovativnost u 2014. godini.

Nagradu je uručio generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon, a u ime organizacije primila je direktorica Velma Šarić.

Velma Šarić, direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja, dobitnica glavne nagrade kazala je za portal BUKA da ova nagrada predstavlja moralnu i drustvenu satisfakciju ali i odgovornost da se drugi mladi ljudi iz BiH i regiona inspirišu i ohrabre, te da im se pokaže da oni zaista imaju moć i znanje da utiču na budućnost ako rade marljivo i vjeruju u sebe.

Više od 1.200 učesnika Foruma, među kojima su državnici, predstavnici vlada, ministri inostranih poslova, članovi Grupe Prijatelja Alijanse, zaključit će dva dana diskusije objavom deklaracije s Balija, kojom se potvrđuju praktični koraci koji imaju za cilj poticanje dijaloga i razumijevanja, promoviranje vjerske tolerancije i poštovanja drugog što i jeste cilj Nagrade za interkulturalnu inovativnost.

Ta godišnja nagrada, koju od 2011. godine dodjeljuju UNAOC u partnerstvu sa BMW grupacijom, prepoznaje neprofitne organizacije širom svijeta za njihove inovativne programe, koji doprinose dijalogu, razumijevanju i prihvaćanju različitosti između različitih kulturnih, etničkih i vjerskih grupa.

Kampanja "Obični ljudi" koju Centar implementira je velika kampanja koja uključuje multimedijalne projekte, brojne radionice, izložbe ali i produkciju dokumentarnih filmova.

Alijansa civilizacija UN-a je incijativa Generalnog sekretarijata UN-a, ima za cilj poboljšanje razumijevanja i saradnju među narodima i ljudima različitih kultura i religija.