BiH
0

Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije promovirao 35 magistara

FENA
Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu promovirao je danas 35 magistara "Evropskog regionalnog magistarskog studija iz ljudskih prava i demokratije u jugoistočnoj Evropi".

Dodjela diploma održana je u prisustvu brojnih domaćih i stranih diplomata, profesora univerziteta iz cijelog svijeta, bivših studenata ovog studija, njihovih prijatelja, roditelja i drugih, saopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu.

Ceremoniju su otvrorili prorektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Samir Amautović i dekan Fakulteta političkih nauka "R. Ruffilli" Univerziteta u Bologni prof. dr. Gilberto Capano, a prisutnima su se obratili i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas, ambasador Republike Italije u BiH Allessandro Fallavollita, uime Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije Fabrizio Nava, kodirektori studija profesor Stefano Bianchini i profesor Zdravko Grebo te predstavnici studenata generacije 2006./07. Jasmina Popaja (iz BiH) i Thomas Dunne (iz Kanade).

Većina magistara, od kojih je osam iz Bosne i Hercegovine, dolazi iz zemalja jugoistočne Evrope, ali i šire.

Riječ je o studiju koji Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu u saradnji s Istituto per l'Europa-centro orientale e balcanica Unvierziteta u Bolonji implementira već sedmu godinu.

Program je utemeljen zajedničkim snagama nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije, a sufinasiraju ga Evropska komisija i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije.

Ovaj je studij do sada završilo 225 studenata. Diplomu supotpisuju rektori univerziteta u Sarajevu i Bolonji. Evropski prijenosni kreditni sistem (ECTS) koristi se u implementaciji programa.