Distrikt Brčko
0

Centar za dijalizu i dalje zatvoren

SRNA
U brčanskoj bolnici još nisu otklonjeni tehnički nedostaci u obezbjeđivanju kvalitetne vode neophodne za hemodijalizu, pa pacijenti sa ovog područja na terapije i dalje odlaze u centre u susjednim gradovima.

Zamjenik gradonačelnika Brčko Distrikta Anto Domić izjavio je danas novinarima da se očekivalo da će problem biti riješen relativno brzo ali da se ispostavilo da će popravka uređaja za hemodijalizu potrajati.

"Završeni su građevinski radovi, a preostalo je da nađemo tehničko rješenje kako bi se izvršila standardizacija vode", izjavio je Domić.

On je izrazio nadu da će u narednih deset mjeseci biti obavljene sve pripremne radnje kako bi, na osnovama javnog i privatnog partnerstva, započela izgradnja savremenog hemodijaliznog centra u Brčkom.

Poslije kvara u Centru za hemodijalizu u brčanskoj bolnici, koji se dogodio početkom ove godine, svih 55 pacijenta sa područja distrikta koriste usluge hemodijaliznih centara u Šamcu i Bijeljini, za šta troškove snosi Fond zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta.