BiH
184

Centar Skenderija slavi 47. rođendan: Vratiti sjaj kompleksu koji je simbol Sarajeva

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Centar Skenderija Sarajevo danas obilježava 47. rođendan. Direktor Centra Amer Kapo kazao je kako menadžment čini sve da vrati sjaj ovom kompleksu koji mnogi smatraju jednim od simbola Sarajeva i nekadašnjim omiljenim mjestom zabavnih i kulturnih događaja.

U toku je rekonstrukcija platoa, nakon koje će Skenderija zablistati. U toku je završavanje radova na popločavanju, a Kapo se nada da će radovi biti okončani do početka sezone sajmova.

"Za nas su ovi radovi pokretač pozitivne priče Skenderije prema građanima. U decembru imamo dosta kulturnih i sportskih manifestacija i svaki dan je ispunjen nekim programom. Pravit ćemo od naredne godine u našem programu i dijelove adventa. Otvoreni smo za saradnju sa svima koji dođu s dobrom namjerom i idejama", rekao je Kapo.

Rekonstrukcija sajamske dvorane

Već 8. decembra bit će otvoren Treći sajam privrede, poljoprivrede i zanatstva, i 40. sajam robe široke potrošnje. Zbog urušavanja krova ledene dvorane, sajmovi se održavaju u drugoj dvorani te će rekonstrukcija i tog dijela Skenderije biti prioritetni projekat.

"Posljednjih godina je došlo do pada interesovanja za učešće u sajmovima. Vjerovatno je bilo i razloga koji su do nas. Trudimo se da to promijenimo i ispravljamo greške. Razgovarali smo s direktorima udruženja i preduzeća o tome čime nisu bili zadovoljni i došli smo do zajedničkih zaključaka i rješenja. Cilj je da sajmove poklonimo građanima ovog grada i da Skenderija bude puna jer samo takva može opstati", rekao je Kapo.

Vraćanje Skenderije građanima

Priču zvanu Sarajevski sajam podržala je Vlada KS, općine i vlade drugih kantona. U 2017. godini, osim Sajma knjige na koji smo navikli, imamo povratak Sajma namještaja i nakon 10 godina povratak Automoto Festa u okviru kojeg će se iskoristiti cijeli kompleks Centra Skenderija. Održat će se i Sajam turizma i medicine.

"Cilj je da Skenderiju vratimo građanima. U sve želimo uključiti i njih. U narednih mjesec dana objavit ćemo konkurs za program volontiranja. Tražimo osobu koja će učestvovati u kreiranju programa sarajevskih sajmova i slično. Za osobu koja bude najbolja i pokaže se dobrom godinu dana, poslat ću upit da se zaposli u Centru Skenderija. Dajemo šansu svima. Finansijski smo u teškoj situaciji pa ne možemo odmah zapošljavati", rekao je Kapo.

Građani će imati priliku da učestvuju u idejnom rješenju izgleda platoa. KJKP Park će napraviti projektni zadatak po kojem će objaviti konkurs za idejno rješenje.

"To se odnosi na hortikulturu i sve ono što je specifično i zanimljivo. Potrebno je da bude pokretnog karaktera kako bi se po potrebi micalo", kazao je Kapo.

Jedinstveno arhitektonsko djelo

Centar Skenderija uspješno posluje od 29. novembra 1969. godine kada je i premijerno otvoren projekcijom filma "Bitka na Neretvi". Dobio je naziv po čuvenom bosanskom Sandžak-begu Skender-paši koji je davne 1499. godine na ovom prostoru sagradio trgovački centar sa 11 dućana, karavan saraj, dvor, imaret i tekiju. Njegov sin Mustafa-beg Skenderpašić je 1518. godine uz očevu tekiju podigao prvu potkupolnu džamiju u BiH. Centar Skenderija predstavlja, jedinstveno arhitektonsko djelo arhitekata Živorada Jankovića, Halida Muhasinovića i Ognjena Malkina. KSC Skenderija je 1969. godine dobio nagradu magazina "Borba", priznanje za najbolje arhitektonsko djelo u Jugoslaviji.