Zbog neizmirenih računa
125

Centar Skenderija ostaje bez struje i plina

Klix.ba
Centar Skenderija (Foto: Klix.ba)
Centar Skenderija (Foto: Klix.ba)
Nakon rušenja Ledene dvorane 12. februara ove godine, Centar Skenderija je izgubio 30 posto prihoda, odnosno 1,5 miliona KM, a uskoro će zbog neizmirenih računa ostati bez struje i plina, saopćeno je iz ovog preduzeća.

"Havarija dvorane ozbiljan je problem za sigurnost ljudi koji su u neposrednoj blizini Centra Skenderija, odnosno koji koriste prostor Garaže. Novi snijeg i vremenski uslovi dodatno su ugrozili funkcionisanje prostora garaže, koja je djelimično funkcionisala. Posljednji nalaz stručnjaka je alarmantan i sugeriše potpuno pražnjenje i zatvaranje garažnog prostora, jer postoji opasnost od propadanja stropa garaže koji je dodatno ugrožen padavinama i vlagom", saopćili su iz Centra, te obavijestili korisnike garažnog prostora da će zaključno sa 30. decembrom potpuno zatvoriti garažu iz sigurnosnih razloga.

Zatražili su hitnu novčanu pomoć od Vlade KS za saniranje dvorana, ali i za isplatu plaća uposlenicima, koji su bez plaće već treći mjesec, te su istakli kako je Centar Skenderija pod svojevrsnim "embargom" resornog ministarstva, koje u potpunosti kontroliše i odobrava programske sadžaje, što utječe na prihode Centra.

"Još uvijek je ostalo neriješeno pitanje plaćanja prostora i neredovnih platiša poput Charlame i Ars Aevija. Obećanja sa viših nivoa da će biti plaćeni dugovi ostala su mrtvo slovo na papiru. Vjerovatno će Centar u narednim danima ostati bez struje i plina zbog neizmirenih računa", naveli su iz Centra Skenderija dodajući kako će nastaviti raskidati ugovore sa subjektima koji ne izmiruju obaveze plaćanja troškova zakupa prostora i obaveza kod realizovanih programskih sadržaja, te će pokrenuti i sudske tužbe u vezi s tim.