BiH
1.7k

Centar "Safet Zajko" dobija stijene za penjanje, vodopad, dva jezera...

Klix.ba
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Trenutno se u sarajevskom Centru "Safet Zajko" izvode radovi na izgradnji alpinističkog trening parka, dva teniska igrališta i pet stolova za stoni tenis.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Općine Novi Grad, sadržaj alpinističkog trening parka činit će dvije vještačke stjene za penjanje sa tri pravca za penjanje, namijenjena za tri težine, u zavisnosti od fizičke spremnosti penjača.

"Stijene će se koristiti za obučavanje i koordinacione pripreme stuktura civilne zaštite, gorskih službi spašavanja, kao i alpinističkih i drugih sportskih klubova koji pokažu interes", rečeno je iz općine, a sama vrijednost ugovorenih radova iznosi 31.550 konvertibilnih maraka.

Teniska igrališta trebala bi biti završena polovinom septembra, a vrijednost radova iznosi 97.980 KM.

Također, vrlo brzo se očekuje i početak izgradnje vještačkih jezera i cvjetne (botaničke) bašte na površini od oko 5.500 metara kvadratnih, u kojoj je predviđena izgradnja različitih sadržaja za odmor i relaksaciju.

"Radi se o vodenom elementu sa mini vodopadom, potočićem i dva veća jezera okružena stazama za šetnju, klupama i šadrvanima. Planirana je i sadnja različitih vrsta drveća i ukrasnog grmlja, kao i trajnica koje će obogatiti i uljepšati ovaj prostor tokom cijelog vegetacijskog perioda. Cvjetni vrt će biti prostor kakav grad Sarajevo do sada nije imao", objašnjeno je iz Općine Novi Grad.

Radovi koje izvodi firma Bosman trebali bi biti završeni u ovoj godini.