BiH
20

Čengić: U BiH još se traga za najmanje 7.000 nestalih osoba

FENA
Lejla Čengić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lejla Čengić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Bosni i Hercegovini još se traga za najmanje 7.000 nestalih osoba koje su nestale tokom rata, odnosno kao posljedica ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i najgrubljih oblika kršenja ljudskih prava.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je u razgovoru za Fenu kazala da je nakon rata do danas na području BiH pronađeno i ekshumirano više od 25.000 posmrtnih ostataka, a do sada je identificirano i predato obiteljima da bi ih dostojanstveno ukopale više od 22.500 nestalih osoba.

Pojašnjava da je broj pronađenih osoba veći od broja identificiranih iz razloga što svi pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci nisu identificirani i nalaze se u 11 mrtvačnica i centara za obdukciju i identifikaciju u BiH. Tri centra su na području RS-a i osam na području FBiH, a u njima se nalazi oko 3.500 posmrtnih ostataka.

Čengić podsjeća da je proces revizije neidentificiranih posmrtnih ostataka u navedenim centrima počeo u maju 2013. godine i do sada je završen u četiri centra - u Nevesinju, Mostaru, Goraždu i Travniku, a u završnoj je fazi u Tuzli i Visokom.

Centralna evidencija nestalih osoba uspostavljena je u februaru 2011. i formirana je na osnovu podataka prikupljenih iz 13 različitih domaćih i međunarodnih baza podataka od kojih su četiri primarne baze: Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Međunarodnog komiteta Crvenog Križa (ICRC), Federalne komisije za nestale osobe i Kancelarije za nestale osobe RS-a.

"Centralna evidencija nestalih sadrži podatke oko 32.000 nestalih osoba, čiji se status dodatno provjerava kroz proces verifikacije podataka. Do sada je verificiran status ukupno 19.220 nestalih osoba", kazala je Čengić.

Ističe da je prioritet verifikacija takozvanih aktivnih slučajeva, odnosno onih osoba koje su prijavljene kao nestale, za čijim posmrtnim ostacima se još traga. Do sada je verificiran status 6.880 aktivnih slučajeva.

Čengić navodi da je 2015. godinu obilježila masovna grobnica u rudniku Jakarina Kosa, iz koje su ekshumirana 622 skeletna ostatka i dva kompletna tijela. Riječ je o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim 1992. godine na području Prijedora.

"Također, krajem ove godine pronađena je primarna masovna grobnica na smetljištu u mjestu Kozluk, na području Zvornika, iz koje je do sada ekshumirano 55 posmrtnih ostataka", rekla Čengić podsjećajući da su na ovom lokaliketu ekshumacije izvršene i ranije.

Istražitelji Haškog tribunala su 1999. godine, na temelju satelitskih snimaka, pronaši tri primarne masovne grobnice iz kojih je do sada identificirano 377 žrtava, civila bošnjačke nacionalnosti ubijenih u julu 1995. tokom genocida u Srebrenici. Među ekshumiranim žrtvama identificirano je 30 maloljetnika.

Čengić naglašava da proces traženja nestalih, odnosno pronalaska nestalih osoba ovisi od raspoloživih, tačnih i pouzdanih informacija o potencijalnim lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica.

Prikupljanju informacija doprinosi i saradnja s institucijama koje se bave istraživanjem i rasvjetljavanjem ratnih zločina. To su prije svega tužilaštva, ministarstva unutrašnjih poslova, SIPA, OSA, ali i druge agencije i organizacije.

"Nažalost, moramo biti svjesni bolne činjenice da sve nestale osobe neće nikada biti pronađene, to je praktično nemoguće. Ipak, ono na čemu moramo raditi jeste da taj procenat neriješenih slučajeva bude što manji. Istražitelji Instituta za nestale osobe će provjeriti svaki mogući trag, svaki navod pa čak i aluziju o mogućem lokalitetu posmrtnih ostataka žrtava. To ne samo da je naš posao, to je misija i zadatak svakog zaposlenog u Institutu za nestale osobe BiH", zaključila je Čengić.